banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan

Fıstıkta Kalite düştü

Şanlıurfa'da fıstık sezonu başladı

Fıstık sezonunun erken başladığını ifade eden Şanlıurfalı fıstık işletmecileri, don nedeniyle fıstık üretiminin kalitesinin düştüğünü belirttiler.

 Şanlıurfa’da önemli geçim kaynaklarından olan fıstık yetiştiriciliğinin don nedeniyle veriminin düştüğünü kaydeden işletmeciler, fıstık sezonunun erken başladığını söylediler. 

“Kalite düştü”

Bu yıl fıstığın kalitesinin düştüğünü ifade eden fıstık işletmecisi Cevher Güneşler, “Bize gelen fıstıkları işletmelerde kuruttuktan sonra kırma işlemine tabi tutuyoruz. Kırma işleminden sonra baklavacıların kullandığı fıstık haline geliyor. Bu yıl hasat erken oldu. Dondan dolayı bu yıl fıstık üretiminin kalitesi de düştü.” dedi.

 

“Birçok alanda kullanılıyor”

Şanlıurfa’da işlenen fıstıkları Ülkenin her tarafına gönderdiklerini söyleyen Güneşler, Şanlıurfa fıstığının birçok alanda kullanıldığını ve bunların başında çikolata, baklava, dondurma gibi ürünlerin geldiğini ifade etti. 

Birinci sınıf Fıstık içi: 80 TL

Fıstık fiyatları hakkında da bilgi veren Güneşler, “Birinci sınıf fıstık içi 75 ile 80 TL arası, kabuklu kırmızı fıstık 23 ile 25 TL arası satılıyor.” dedi.

 “7’inci ayda çıkan fıstık baklava için kullanılır”

Fıstık mevsimi konusunda bilgi veren bir başka işletmeci Ramazan Aslan ise, “Fıstık mevsimi 7’nci ayın 15’nde başlar. 9’uncu ayın 30’unda biter. Tabi 7’nci ayın 15’nde başladığından dolayı bu zaman arasında fıstığın pey der pey değişik kalemler şeklinde alınması demektir. 7’nci ayın 15’nde çıkan fıstık baklava ve tatlı çeşitleri içindir. 8’inci ayda çıkan fıstık kavrulma ve çikolata için kullanılır” dedi.

 

Şanlıurfa fıstığının fiyatı ile ilgili bilgiler aktaran Aslan, “Urfa’da fıstık piyasası, su altı 10 ile 15 lira arasındadır. Kırmızı dediğimiz kabaklı 12 ile 15 lira arasındadır. Kuru kırmızı ise 20 ile 25 lira arasındadır. Su altı yedinci ayın 15’inde koparılan fıstıktır. İşçiler onu temizleyip suya koyar. Bir kısmı suyun altına iner bir kısmı suyun üstüne çıkar. Suyun altına giden baklava içi olarak kullanılır. Suyun üstüne çıkan tekrar işletilip o da baklava içi olarak kullanılır.” şeklinde konuştu. (Mehmet Demir/Sedat Kuşulay-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.