banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

FISTIK ÜRETİCİLERİNE DESTEKLEME VERİLMELİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli Şanlıurfa temasları çerçevesinde Şire Pazarı Esnafı ve Şanlıurfa Sebze ve Komisyoncular Derneği ‘ni ziyaret etti. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Şanlıurfa İl Koordinatörü Mehmet Ekinci tarımsal desteklemeler hakkında esnafa bilgi verdi.

Beraberindeki heyetle birlikte ilk önce Şire Pazarı esnafının sorunlarını dinleyen Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilecek olan hibe destekleri hakkında önümüzdeki günlerde bir toplantı gerçekleştireceklerini belirtti.  Başkan Kaya Şanlıurfa’nın Türkiye fıstık üretiminin yaklaşık %50’lik bir bölümünü karşıladığını ifade ederek fıstık üreticilerine de destekleme verilmesi gerektiğini kaydetti.

Heyet buradaki toplantının ardından Şanlıurfa Sebze ve Komisyoncular Derneği ‘ni ziyaret etti.  

Şanlıurfa Sebze ve Komisyoncular Derneği Başkanı Faruk Akbaş,  hedeflerinin sebze ve meyve üretiminde kaliteyi arttırmak olduğunu belirterek Şanlıurfa İsotuna destekleme verilmesi talebinde bulundu.

MEVCUT ÜRETİM DESENİNE ALTERNATİF ÜRETİM DESENLERİ ARANIYOR

Esnaf ziyaretlerinin ardından beraberindeki heyetle birlikte Şanlıurfa Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Mikro Tarım Bilgilendirme Toplantısı’na katılan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, tarımın bu ülkede bir asırdır ihmal edildiğini söyledi.  “Tarım ve Hayvancılığın kıymetini bilemedik” diyen Vali Güvenç,  köylerde yaşayan insanların büyük şehirlere göç ettiğini kaydetti. Büyük şehirlere olan göçün varoşların oluşmasına sebep olduğunu ve Türkiye’nin bu bedeli çok ağır bir şekilde ödediğini belirtti.  Günümüzde hükümetin tarıma çok büyük ilgi gösterdiğinin altını çizen Güvenç,  Avrupa Birliği’nden alınan hibe ve desteklerle tarım ve hayvancılığın ayağa kaldırılmaya çalışıldığını belirtti.

Şanlıurfa’daki alt havzanın ekolojik özelliklerinin anlatıldığı toplantıda konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ise,  ürün deseni ile ilgili çeşitli çalışmalar yapıldığını kaydederek, Şanlıurfa’nın hangi bölgesinde hangi ürünün yetiştirilebileceğini tespit ettiklerini söyledi.  Tarım sektörünün çok ciddi bir başarı hikayesi yakaladığını vurgulayan Şelli 2012 yılında Dünya Bankası’nın açıkladığı rakama göre Türkiye’nin tarımsal ekonomi büyüklük bakımından Dünyada 7. Avrupa’da ise birinci sırada olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin tarımsal üretim değerinin 63 milyar dolara ulaştığını belirten Ferhat Şelli, 2013 yılında çiftçiye verilecek desteklemenin 9 milyar TL olduğunu açıkladı.  Şelli; pamuk üreticilerine ise 0,46 (46 kuruş) TL verileceğini söyledi.  ürün deseni ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından önerilen bölgeye ekilecek olan ürüne destekleme verileceğini belirten Şelli, “ Türkiye’de tarım politikası, tarım anvanteri ve üretim planlaması sorununu da çözdük” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, Şanlıurfa’daki alt havzanın ekolojik özelliklerini ve alternatif ürün deseni ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantıya, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten, TKDK Şanlıurfa il Koordinatörü Mehmet Ekinci, Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya,  Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, akademisyenler,  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelleri ve STK temsilcileri katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.