banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Endonezya ile gümrük duvarları kalkıyor

 

Endonezya'da düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na katılan İİB Başkanı Zekeriya Mete, Endonezya Devlet Bakanı Dipo Alam'dan söz aldı. Türk ürünleri artık Endonezya'da gümrük duvarlarına takılmayacak.

 

Endonezya'da düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı Türk ihracatçılarının da ilgisini çekti. Fuara katılan İstanbul İhracatçı Birlikleri (İBB) Başkanı Zekeriya Mete, fuarda yeni işbirliği ve yatırım fırsatları doğduğunu açıkladı. Zekeriya Mete, "Endonezya Devlet Bakanı Dipo Alam, Türk ürünlerinin gümrüklerden artık kolayca geçeceği sözünü verdi. Burası Türk firmaları için vazgeçilmez bir pazar olacak" dedi.

 

Endonezya'nın başkenti Jakarta'da düzenlenen ‘Türk İhraç Ürünleri Fuarı', Endonezya'nın Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dipo Alam başta olmak üzere Endonezyalıların büyük ilgisine sahne oldu. Fuara katılan 44 Türk firması, 2070 metrekarelik salonda 1200 metrekarelik stand kurarak görücüye çıktı. Fuarın açılışına ailesi ile birlikte katılan Endonezya'nın Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dipo Alam, fuar süresince Türk heyetine özel ilgi gösterdi ve iki ülke arasındaki işbirliği toplantılarına katıldı. Yapılan toplantıların sonucunda; Endonezya'nın büyük market zincirlerinde Türk ürünleri haftası düzenleme kararı alındı.  İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete, fuarda sayısız işbirliği fırsatının doğduğuna dikkat çekerek, "Önümüzdeki yıllarda da Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nı düzenleyerek bu fuarı geleneksel hale getireceğiz" diye konuştu.

 

Gümrük duvarları inecek

 

Fuarı değerlendiren İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete, Türk ürünlerinin sergilendiği fuara gösterilen ilgiden memnun ayrıldıklarını vurguladı.  Mete, Endonezyalı yetkililerin Türk firmalarını yatırım için davet ettiğine işaret ederek, Endonezya'ya ihracat yapmak isteyen firmalara gümrük geçişlerinde de kolaylık sağlanacağı sözünü aldıklarını söyledi.  Mete, Devlet Bakanı Dipo Alam'ın desteği olmasaydı böyle bir fuar düzenleyemeyeceklerini belirterek, "Endonezya ile çevresindeki 8 ülke ile imzalanan serbest ticaret anlaşmaları bizim için büyük önem taşıyor. Fuara katılan Türk firmaları arasında Endonezya'ya yatırım yapmak isteyenler bulunuyor. Gıda sektörü dışında hediyelik eşya ve elektrik ürünleri üreten firmalara büyük ilgi gösterildi.  Endonezya Devlet Bakanı'ndan Türk ürünlerinin gümrüklerden kolayca geçeceği sözünü aldık. Burası Türk firmaları için vazgeçilmez bir Pazar olacak. İki ülke arasında 2 milyar dolarlık dış ticaret hacmini 5 yıl içinde 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

 

Türk un ihracatçılarının Endonezya'ya yıllardır ihracat yaptığını aktaran Mete, artık farklı sektörlerin de Endonezya pazarına yönelmesi gerektiğini kaydetti.  Mete, ülkede antidamping tartışmaları ile gündeme gelen Türk uncularının sorunlarının ise çözüme ulaştırılmasını beklediklerini kaydetti.

 

Endonezya'ya ihracat son 5 yılda 4 kat arttı

                       

İhracat (*)       İthalat (*)

2005                81                    750

2006                85                    1.031

2007                174                  1.360

2008                284                  1.409

2009                250                  1.017

(*) milyon dolar

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.