banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

En iyi isot nasıl bilinir, İşte Urfalıların tarifi

Kış aylarında kullanmak üzere tarladan toplanan isotlar, temizlenerek damlarda kurutma işlemlerinin ardından tezgâhlara getirilmeye başlandı. Özellikle yabancılar tarafından rağbet gören Urfa isotu bugünlerde çok rağbet görüyor.
Şanlıurfa ve ilçelerinde her mevsim en çok tüketilen Urfa isotu, her zaman sofraların sultanı olarak yerini koruyor.
Salçası, kurusu, kızartması, közlemesi ve çiğköftelik olarak tüketilen Urfa isotu vazgeçilmez bir menü olarak sofralardaki yerini korumaya devam ediyor.
Ev yapımı ve Fabrika yapımı olarak iki türü bulunan Urfa isotunun en çok tüketileni ise ev yapımı olanıdır. Haşimiye meydanında esnaflık yapan Cevdet Demirtaş, Şanlıurfa'nın sembolü olan isotu hakkında bütün detaylarını muhabirimize anlattı.
Demirtaş, "Urfa isotu yabancılar tarafından çokça alınmaktadır. Her yıl ulusal ve yerel basından arkadaşlarımız gelerek çarşımızda isotumuzu dünyaya tanıtmaktadır. İsot hakkında merak edilenleri bizler aracılığıyla bütün dünyayla paylaşmaktadır. Yaklaşık onbeş farklı türden isot çeşitimiz bulunmaktadır. Bunlardan en çok tüketimi olan el yapımı köftelik olan isotumuzdur."dedi.
Demirtaş, "İsotun iyi veya kötü olduğunu renginden anlayabilirsiniz. İsot eğer parlak bir renkteyse o isot iyi olandır. Bu kanıya da şuradan varıyoruz. İyi isot zeytinyağıyla yapılandır. O yüzden parlaksı bir renk alır. Fabrika yapımı isotlarda çok az yağ karışımı bulunmaktadır o yüzden çabuk solur. Özellikle isot almak isteyenlerin öncelikle isotun rengine bakarak almalarını tavsiye ediyoruz." dedi.
Bu yıl isot fiyatlarında fazla bir değişme olmadığını belirten Demirtaş, "Bu yıl isot fiyatlarında fazla bir artış yaşanmadı. El yapımı diye tabir ettiğimiz isotun fiyatı 25 TL'den satıyoruz. İsotun yanında kurutmalık kışlık patlıcan, biber, domates, sımak ekşisi ve Urfa'ya has nar ekşisi de satıyoruz" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.