banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Şanlıurfaspor

Elektrik Kaçağının Yüzde 91'e çıktığı ilçeye DEDAŞ sokulmuyor

Kaçak elektrik kullanılmasını önleyen Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) uygulaması için gelen Dicle Elektrik ekibinin sokulmadığı Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı İkiköprü beldesinde yüzde 91 oranında kaçak elektrik kullanıldığı ortaya çıktı. Dicle Elektrik Batman il Müdürlüğü ekipleri, OSOS uygulaması yapmak üzere, jandarmanın aldığı tedbirler eşliğinde Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı İkiköprü beldesine gitti. Ancak, evlerin içerisinde bulunan elektrik sayaçlarının dışarıya alınacağını ve kaçak elektrik kullanma imkanlarının ortadan kalkacağını fark eden belde sakinleri, Batman-Siirt karayolunda oturma eylemi yaparak yolu ulaşıma kapattı ve Dicle ekiplerinin beldeye girmesini engelledi. Jandarma, olay çıkmaması için ekiplerin geri dönmesini istedi. Bunun üzerine Dicle Elektrik Dağıtım ekipleri, başka bir gün söz konusu çalışmayı gerçekleştirmek üzere beldeden ayrıldı.
 
Yüzde 91 Kaçağa Trafolar Dayanmaz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın (Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu) mevzuatlarına uygun olarak müşterilerine daha kaliteli ve kesintisiz enerji verme hedefi ile çalışmalar yapan şirket, kaçak kullanım oranı anormal seviyede olan yerleşim birimlerinde bölgeye has uygulamaları hayata geçiriyor. Buna rağmen çeşitli engellemeler ve saldırılarla karşılaşan Dicle Elektrik şirketinin yetkilileri, dağıtım sistemlerindeki kayıp ve kaçakların azaltılmasına ilişkin EPDK mevzuatları uyarınca, kaçak kullanım oranı yüksek olan yerlerde OSOS uygulaması gerçekleştirildiğini belirtiyor.
 
Yetkililer yaşanan olaylarla ilgili şunları kaydetti:
‘’İkiköprü beldesinde kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 91. Bu rakam hem Türkiye, hem de dağıtım bölgesindeki ortalamanın çok üzerindedir. Mevsim itibariyle elektrik enerjisi kayıt dışı olarak ısınmada kullanıldığından trafolara aşırı yük biniyor. Beldede son günlerdeki ölçümlere göre kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 91’e ulaştı. Bu yüke hiçbir trafo dayanmaz. Son 1-2 hafta içerisinde 2 trafomuz aşırı yükten yandı, 3 trafonun koruma sistemlerine dışarıdan müdahale oldu, biz müdahale edemediğimiz için bunlar da her an yanabilir. Biz, tamamen mevzuata uygun olarak kaçağı önleyecek OSOS uygulamasını kurmakta kararlıyız. Bundan vazgeçilmesi düşünülemez. Belde halkının kendi yararına olan bu uygulamayı engellemek yerine desteklemelerini ve çalışma yapan ekiplerimize kolaylık göstermelerini bekliyoruz. Yerel yöneticilerin de bu olayların önüne geçmek adına halkımıza gerekli bilgilendirmeleri yaparak, yatırımlara destek olacaklarını ve kaçak elektrik kullanımını önlemeyde bizlere yardımcı olacaklarını bilyoruz. ’’

Bu arada, yaşanan gelişmeler üzerine yerel yöneticiler, kaçak elektrik kullanımına kesinlikle müsade etmeyeceklerini belirttiler.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.