banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Dünya Ticaret Köprüsü açıldı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) desteğiyle gerçekleştirilen ‘Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü' organizasyonu ‘İstanbul Ticaret Bakanları Zirvesi' ile başladı. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer ÇAĞLAYAN'ın başkanlığında aralarında Azerbaycan, Bangladeş, Uganda, Suudi Arabistan, Suriye, Makedonya, Bosna Hersek, Kazakistan, Kenya, Libya, Polonya, Fildişi ve Etiyopya'nın da bulunduğu 40 ülkenin bakanı ve bakanlık temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen zirvede konuşan Bakan Çağlayan, "Ticaret Bakanları Zirvesi'ne katılan 40 ülkenin GSYH 6.2 trilyon dolar. Ve bu ülkelerin toplam ihracatı 1.36 trilyon dolar. Dünyanın ticaretinin yüzde 10.6'sı bu ülkeler tarafından yapılıyor. Rakamlar, bu zirvenin ve ardından yapılacak olan Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonunun önemini ortaya koyuyor" diye konuştu.

Korumacı politikalar kalkmalı

6 gün sürecek olan Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonunda 4.500 iş adamının 100 binin üzerinde iş görüşmesi yapılacağına dikkat çeken Bakan Zafer Çağlayan, organizasyonun küresel ticaretin gelişmesine, yeni iş imkanları ve fırsatların tartışılmasına ve alışveriş ortamına önemli katkı sağlayacağını kaydetti. Ekonomik krizin daha hızlı aşılması için ülkeler arası ticaretin ve ülkelerin kendi ekonomilerini korumak amacı ile koydukları korumacı politikaların kaldırılması ile mümkün olacağını ifade eden Bakan Çağlayan, "Başta Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonu olmak üzere Türkiye gerek ikili ilişkilerde gerekse de bölgesel platformlarda özellikle korumacı politikaların kaldırılmasında önemli bir rol üstlenecektir" dedi.

‘Sıfır sorun, sınırsız ticaret'

Ticaretin zenginleşme ve ülkeler arasındaki sorunların çözümüne oldukça önemli bir katkı anlamı taşıdığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Ticaret, sorunların çözümünde bir katalizör görevi görürken, bunun yanı sıra siyasetin önünü açan ve ona rehberlik eden bir görevi de vardır" dedi. Küresel ekonomik kriz sonrası toparlanma sürecinin yaşandığı bu günlerde Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonunun büyük bir önem arz ettiğine dikkat çeken Bakan Çağlayan,  yeni dönemde Türkiye'nin hedefinin ‘Sıfır Sorun, Sınırsız Ticaret' olduğunu açıkladı.

Dünya ticareti 3.7 trilyon dolar geriledi

2008 yılı sonunda başlayan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi alan küresel ekonomik krize de değinen Bakan Çağlayan, 2008'da 16 trilyon dolar olan dünya ticaretinin 2009 yılında 12.3 trilyon dolara gerilediğini açıkladı. Bir yıl içerisinde dünya ekonomisinde 3.7 trilyonluk bir daralmanın söz konusu olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, "Bu rakam aslında Afrika kıtasının tamamının bir yıllık milli gelirinden daha fazla. ABD'nin ise milli gelirinin üçte birini oluşturuyor. Hatta İngiltere ve Fransa'nın bir yıllık milli gelirine eşit. Bu dünya tarihinde son 100 yılda görülen büyük bir gerilemedir. Toparlanma sürecinin devam etmesi için her zamankinden çok ülkelerin birlik ve beraberliğine ihtiyacımız var" dedi.

Dünyanın en büyük iş geliştirme platformu

İstanbul Ticaret Bakanları Zirvesi'nde konuşan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, bu büyük buluşmanın dünyanın krizden çıkmak için mücadele ettiği bir dönemde yeni fırsatlar yaratmak için gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonunun dünyanın en büyük iş görüşmelerinin yapılacağı bir iş geliştirme platformu olduğuna dikkat çeken Rızanur Meral, toplantı boyunca 1,600 tercümanın 42 dilde tercümanlık yapacağını kaydetti. Toplantıların oldukça önemli yatırım kararlarına vesile olacağını da vurgulayan Rızanur Meral, "Bu organizasyonumuz devletin, hükümetin, STK'ların ve iş dünyasının ortak bir çalışmasıdır. Biz Türkiye'ye inanıyoruz. Bu yıl bunun gibi organizasyonlar neticesinde ve ihracattaki başarısı ile yüzde 7'lik büyüme hedefini yakalayacaktır. Bizler de hükümetin çizmiş olduğu hedeflere ulaşma noktasında önemli katkılar sağlamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

İstanbul ticaret Bakanları Zirvesi'nde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, küresel krizde en büyük korkularının korumacılığın, dünya ticaretini 1929 bunalımında olduğu gibi geriletmesi olduğunu kaydetti. Büyükekşi, "Bazı ülkelerde çeşitli korumacılık uygulamaları görüldü ise de genel olarak dünya ticaretinde kalıcı bir hasar oluşmadan kriz aşıldı" dedi. TİM Başkanı Büyükekşi, zirveye katılan bakanlardan dış ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.