banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Urfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Doğu ve Güneydoğu’ya özel asgari ücret!
Yatırımı teşvik paketi kapsamında bölgesel asgari ücreti raftan indirmeye hazırlanan hükümetin planı netleşiyor. Uygulama kapsamında bölgeler arasında farklı SSK prim uygulaması başlayacak.

İllerin sosyo ekonomik gelişmişlik endeksine göre Doğu ve Güneydoğu’daki dezavantajlı bölgelerde çalışanların SSK primlerinin bir bölümünü devlet üstlenecek.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Berlin’de yeni teşvik sistemine ilişkin ayrıntıları paylaştı. Teşvik kapsamında istihdamın önemli yeri olduğunu belirten Çağlayan, “Türkiye’nin belli bölgesinde belli illerinde işgücü maliyetlerinin en düşük olduğu bir yapı kurmak istiyoruz.

Geri kalmış illerde ciddi yatırımlar olmalı ki göçü önleyelim. Göç eden de (kentine) göç edilen de rahatsız. İstihdamı, yoğun olduğu sektörlerde desteklemekgerektiği yönünde çabamız var” dedi.

‘PKK’nın etkinliği kırılacak’

Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da yeni bir asgari ücret düzenlemesi planladıklarını ifade eden Çağlayan, “İşgücü maliyetinde işçinin eline geçen parada düşüş olmayacak.

Devlet olarak sigorta ve vergi gibi alacaklardan vazgeçeceğiz. Yatırım yapma sürelerin uzun tutacağız. Düzenleme asgari ücretliler için uygulanacak. Primlerkonusunda belirlenmiş bölgede devlet bir takım alacaklarından vazgeçecek. İşveren daha az ödeyecek” diye konuştu.

Çağlayan, istihdam teşvikinde, Kalkınma Bakanlığı’nın 81 ili esas alarak hazırladığı endeksin esas alınacağını söyledi.

Yapılacak düzenlemeyle PKK’nın bölgedeki etkinliğinin kırılacağını ifade eden Çağlayan, “Terör örgütü potansiyel yapıdan çıkartılacak. Boş insan her şeyi yapar” dedi.

Teşvik paketinde istihdam teşviklerinin yanı sıra yatırım teşviklerinin de yer alacağını belirten Çağlayan, “OSB’lerdeki yatırımlar bir alt bölge yatırım desteğinden yararlanacak. Bulunduğu il üst bölge de olsa bile. Teşvikteki yararlanma sürelerini artıracağız.

Teşvik destek çeşidine ve bölgesine göre bazı yerlerde yatırım esnasında yapılan yatırım indirimi, işletme desteği veriliyordu, şimdi yatırım devam ederken de verilecek. Firma elde ettiği karını yatırıma katkı sunduğu oranında belli bir vergi indirimi olacak. Süresi kapsamı ile büyük iyileşmeler yapacağız” dedi. Mitat Yurdakuşl / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.