banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Doğalgazda fiyat yüzde 50 düşebilir
ABD'yi ihracatçı yapan kaya gazı dünyanın en büyük gaz ihracatçısı Rusya'yı tehdit etmeye başladı. Rusya'nın en büyük bankası Sberbank Gazprom'u uyardı: "Gazda ABD devrimi kapıda, 4 yılda fiyatlar % 50 düşer"
Enerjide Rusya'nın tekelini kırıp, oyunun kartlarının yeniden dağıtılmasına neden olabilecek 'kaya gazı' (shale gaz) tartışması alevlendi. ABD'nin 231 yıllık ihtiyacını kaya gazından üretmeye başlayıp iç tüketimde bin metreküplük gazın fiyatını 90 dolara indirmesi gazda Rusya'ya bağımlı olan diğer ülkeleri de harekete geçirdi. Türkiye ve Avrupa ülkelerinde kaya gazı rezervleri tespit edildi, çalışmalar başladı. Enerjide umut olabilecek kaya gazı dünyanın en büyük gaz ihracatçısı Rusya'yı ise endişelendiriyor. Ülkenin en büyük kamu bankası Sberbank konuyla ilgili rapor yayınladı. Gaz şirketi Gazprom'u şok eden raporda "Doğalgazda ABD devrimi kapıda, fiyat 4 yılda yarı yarıya düşer" denildi. Raporda, Gazprom'un 2016'da Avrupa'daki payını önemli ölçüde kaybedebileceği belirtildi.
MÜŞTERİ KAÇAR
ABD'de kaya gazıyla iç piyasada bin metreküplük gazın fiyatının 90 dolara indiği belirtiliyor. Gazprom ise Avrupa'ya ve Türkiye'ye doğalgazın bin metreküpünü ortalama 400 dolardan satıyor. Gazın fiyatı petrole endeksli artıyor. Anlaşmalarda getirilen "al ya da öde" şartı da ülkeleri zorluyor. Gazprom'un, kaya gazı karşısında fiyatını düşürebileceği belirtiliyor.
OYUN DEĞİŞTİRİCİ
Enerji Uzmanı Arif Aktürk, "İngilizce'de 'game changer' (oyun değiştirici) tabiri var. Türkiye'de shale gaz potansiyeli varsa ve ekonomiye kazandırılırsa cidden oyun değiştirilebilir. Sadece ABD'nin ihracata başlamasıyla bile gaz fiyatlarının gevşeyeceği yorumunu yapabiliriz" dedi. Petrol Platformu Derneği Genel Sekreteri Altan Kolbay ise "ABD iç piyasasında fiyatlar, Uzakdoğu'daki LNG fiyatlarının beşte birine kadar indi" dedi.
SHALE GAZ NEDİR?
Shale, yatay sondajlarla petrol üreten kayaçların içine ulaşmayı esas alıyor. Türkiye'de "Sezaryenle petrol" olarak adlandırılan modelle ABD şu anda Rusya'dan daha fazla doğalgaz üretiyor.
TÜRKİYE HAZİRANDA BAŞLIYOR
Kaya gazı 32 ülke, 48 bölgede bulunuyor. En fazla rezervin Türkiye ve Polonya'da olduğu belirtiliyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın çalışmasına göre Diyarbakır, Erzurum ve Trakya'daki üç alanda shale gaz-petrol baseni var. Bu bölgelerde 20 trilyon metreküp doğalgaz ve 500 milyar varil petrol rezervi taşıyabilecek kaya yapılarının olabileceği tespit edildi. TPAO yetkilileri, Shell'in kaya gazı metodu ile arama yapacağını belirterek, "Haziranda ilk çalışmalar başlayacak. Önemli rezervlere ulaşabiliriz" diyor.
Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.