banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

Doğalgaz abonelerine denetim geliyor

Enerji Üst Kurulu, doğalgaz facialarının önüne geçmek için tesisatları denetlemek amacıyla yönetmelik hazırlıyor. Taslağa göre, tüm konutların doğalgaz tesisatı beş yılda bir denetlenecek. Denetimsiz evi sürpriz bekliyor.

Son yıllarda kullanımı hızla yaygınlaşan doğalgazda abone sayısı 8 milyonu geçti. Kısa bir süre içinde Türkiyenin tamamına yakın bölümünün doğalgaz kullanır hale gelmesi bekleniyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), abone sayısındaki artışı dikkate alarak Doğalgaz İç Tesisat Yönetmeliğinde değişikliğe gidiyor. Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle gaz kullanan bütün konutlarda tesisatlar 5 yılda bir denetimden geçirilecek. Denetim yaptırmayan konutların gazı kesilecek. Denetim sorumluluğu ise doğalgaz dağıtım şirketlerinde olacak. Yeni yönetmelikle EPDK, doğalgazın can, mal ve çevre açısından güvenli bir şekilde kullanımını amaçlıyor.

Yönetmelik Taslağını sektörün görüşüne açan EPDK, gelen öneriler doğrultusunda yaptığı çalışmaları tamamladı. Kurulun iki hafta içerisinde yönetmeliği uygulamaya koyması bekleniyor. Uygulamayla konutlardaki bütün tesisatlara denetim zorunluluğu getiriliyor. Denetimi kabul etmeyen konutların gazı kesilecek. Denetimlerde, tesisatta gaz kaçağı, duman fazlalığı, yetersiz baca çekişi gibi kontroller yapılacak. Arıza tespiti halinde sorun giderilene kadar gaz akışı durdurulacak.

Hangi denetimler yapılacak?

Yeni yönetmelikle beş yıldan daha uzun süreli doğalgaz kullanan bütün aboneler iç tesisat kontrolü ve bakımından geçirilecek. Denetimler gaz dağıtım şirketleri tarafından 30 gün içinde tamamlanacak. Bu süre içinde denetimi yaptırmayan aboneye ek 30 gün daha süre verilecek. Bu süre içinde de tesisat kontrolü yaptırılmazsa gaz kesilecek.

EPDKnın hazırladığı yeni Doğalgaz Piyasası İç Denetim Yönetmeliği, doğalgaz dağıtım şirketlerine periyodik kontrol zorunluluğu getiriyor. Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra dağıtım şirketleri denetimlere başlayacak. Şirketler, belirleyecekleri bir takvimle 5 yıldan fazla abone olanların denetimlerini ücreti karşılığı 30 gün içinde tamamlayacak. Kurul denetimlerde yapılacak işleri de belirledi: Tesisat kaçağı, cihaz baca sensörünün iptali, duman kanalının banyo-wc-yatak odasından geçmesi, duman kanalı deformasyonu, yetersiz baca çekişi. Denetimlerde acil müdahale durumu tespit edilirse gaz hemen kesilecek. Müşteri yetkili servislere arızayı gidermesiyle en geç iki gün içinde gaz akışı yeniden sağlanacak.

Denetim süreci nasıl işleyecek?

İç tesisatların kontrolünden şirketler sorumlu olacak.

Şirket bakım tarihini yazılı olarak müşteriye bildirecek.

Müşteri otuz gün içerisinde bedeli karşılığında tesisatını kontrol ettirmezse, süre sonunda doğalgazı kesilecek.

Bakım hizmeti karşılığında alınacak ücret, EPDK tarafından her yıl belirlenecek.

İlk kontrolde uygunluk alamayan abonelerde ikinci ve üçüncü kontroller için ücret, ilk kontrolün en fazla yüzde 50si olacak.

Şirket bu bedeller üzerinde tahsilat yapamayacak.

Yapılan kontrol sonucunda tesisatta gaz kaçağı, duman fazlalığı, yetersiz baca çekişi gibi acil durumlarda müşterinin gazı tamamen kesilecek.

Sorun çözülene kadar gaz verilmeyecek.

Diğer küçük sorunlarda ise müşteriye eksikliğin tamamlanması için altı aylık süre verilecek.

ZAMAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.