banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Diyarbakır'da IPARD toplantısı yapıldı

Diyarbakır IPARD birinci yatırımları sözleşme imzalama töreni ve IPARD 2’nci tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Arzu, Diyarbakır’ın tarihte hak ettiği yere gelmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıya Bakan Arzu’nun yanı sıra Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ve Diyarbakır Başsavcısı Ramazan Solmaz, Diyarbakır Emniyet Müdürü Adnan Taşdan da katıldı.

Yaşanan olaylardan bölgenin olumsuz etkilendiğini belirten Arzu, şunları söyledi: “Diyarbakır’da TKDK’nın yapmış olduğu çalışmaların bir kısmını gördünüz. Eğer ortam uygun olursa bu, Diyarbakır’ın nasıl yatırıma uygun olduğunu Diyarbakır’ın tarihte hak ettiği yere getireceğinin küçük bir özetidir. Diyarbakır’da şu anda yapımı devam eden 4 tane 5 yıldızlı otel var. Ama maalesef Diyarbakır’da bitmiş otellerde bile turizm potansiyeli yok. Diyarbakır Surları UNESCO’ya dâhil edildi. Diyarbakır ve Mardinlilerin ortak söylediği, ‘Biz bölgeye 5 milyonun üzerinde turist beklerken bugün maalesef olaylar nedeniyle bırakın turistleri, biz kendimiz bile ilimize, bölgemize gidemiyoruz.’ diyerek serzenişte bulundular.”

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurum Başkanı (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı ise 3 yılda 11 bine yakın projenin, 8 bine yakın projenin tamamlanıp faaliyete geçtiğini ve 45 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi.

Yaklaşık 42 ilde 6 katrilyon yatırım gerçekleştirdiklerini, bunlardan birinin de Diyarbakır olduğunu belirten Nazlı, “Bunun 3.3 katrilyon hibenin birçok kısmı ödendi. Temmuz’a kadar ödenmeye devam edecektir. Diyarbakır’da 149 proje ile sözleşme imzaladık. Bunların tutarları 168 milyon, hibe tutarı da 97 milyon TL’dir. 600 kişilik istihdam oluşmuştur. Önümüzdeki yıl hedefimiz bunu 2 bine katlamaktır. Henüz projelerimiz yüzde 40 kapasite ile çalışıyor. Kapasite artıkça istihdam sayımız da aynı oranda artacaktır.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır, tarım ve hayvancılık noktasında hızlı mesafeler alacağını söyleyen Vali Hüseyin Aksoy da, bakanlığa bağlı kurumun ve kuruluşların Diyarbakır’da önemli mesafeler aldığını, tarımı destekleyen başka bir önemli çalışmanın da Devlet Su İşlerinin yürüttüğü sulama projesinin olduğunu belirtti.

Vali Aksoy, “Türkiye’nin en önemli sorunlarından biride göç sorunudur. Göçün önlenmesi bakımından kırsalda yaşayan insanlarımıza kendilerine yetecek kadar desteklenmenin verilmesini bu kurumumuz aracılığıyla da sağlamış oluyoruz. Diyarbakır tarım ve hayvancılık noktasında hızlı mesafeler alacaktır.” diye konuştu.  (Emrah Deniz/Mustafa Kaynak-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.