banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

DEDAŞ uyardı! Vermemekte kararlıyız!

Sulama Birliklerinin Elektrik Borcu 800 Milyon Lirayı Aştı

DİCLE EPSAŞ’TA BORÇ UYARISI!
 
Şanlıurfa’da faaliyet gösteren 22 Sulama Birliği’nden sadece 7’sinin elektrik borcu 600 Milyon lirayı aşınca Dicle EPSAŞ, bu birliklerin elektriğini kesmek zorunda kaldı. Sağlıklı bir şekilde yürütülemeyen bu sistem nedeniyle Sulama Birliği üyesi olan çok sayıda çiftçi mağdur duruma düşerken, Dicle EPSAŞ söz konusu sorun çözülmeden birliklere yeniden elektrik vermeme konusunda kararlı.

Sulama Birlikleri’nin elektrik borcu konusunda açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı ve Dicle Elektrik Perakende Dağıtım A.Ş. (Dicle EPSAŞ) yönetim kurulu üyesi Neşet Demirbağ, kentteki 22 Sulama Birliği bulunduğunu belirterek, ‘’Bunlardan sadece 7’sinin, elektrik borcu 800 milyon liranın üzerindedir. Bir türlü ödenmeyen bu borçtan dolayı bu 7 birliğin elektrikleri kesilmiştir.’’ dedi.

TAAHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEDİLER

Sulama Birlikleri’ne elektrik borçlarını ödeyebilmeleri için her türlü kolaylığı sağladıklarını da kaydeden Neşet Demirbağ, birliklerin elektrik borçlarını yapılandırmalarına rağmen, borçlarını ödemeyerek taahhütlerini yerine getirmediklerini ifade etti.
Sulama Birlikleri’nin yeraltı suyunu pompajla çekmek için çok yüksek maliyetle elektrik enerjisi kullandığını da kaydeden Demirbağ, şöyle dedi:

‘’Türkiye genelinde bulunan 21 elektrik dağıtım şirketinin hiç biri tarımsal faaliyetler için kullanılan elektriğe bir kuruş dahi indirim uygulamazken, Dicle Elektrik, çiftçisine değişik kampanyalar düzenleyerek ödeme kolaylığı sağlamaktadır. Bu, tamamen şirketimizin çiftçi için yaptığı bir fedakârlıktır. Ancak yaptığımız bu fedakârlığın yanında sağlamış olduğumuz kolaylıklara rağmen, kullanılan elektriğin ancak %10’unun bedelini alabiliyoruz. Şirketimizin, peşin ödeme yaparak aldığı enerjinin bedelini tahsil etmeden, bu yükü taşıma gücü kalmamıştır. Sulama Birlikleri tarafından bu güne kadar sağlıklı biçimde yönetilemeyen bu sistemin, kanun gereği yeraltı suları hususunda yetkili olan DSİ tarafından ivedi olarak çözülmesi kaçınılmazdır. Bunun yanında DSİ’nin bir an evvel sulama kanallarını bitirmesi büyük önem arz etmektedir. Bahse konu soruna çözüm bulunmadığı müddetçe Sulama Birlikleri’nin kesik olan enerjisi kesinlikle verilmeyecektir.’’
 
BİRLİKLERE HUKUKİ TAKİP BAŞLATILDI
Borçlu olan Sulama Birlikleri’nin elektrikleri kesik olduğundan, bu birliklerin üyesi olan çiftçilerin tarlalarını yeraltı suyu ile sulayabilmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi köy hatlarına kaçak bağlantı yaparak gidermek istediklerini de kaydeden Demirbağ, köy hatlarının bu yükü taşıyamadığını söyledi. Tarımsal sulama için gerekli olan yüksek miktardaki enerji ihtiyaçlarını köy hatlarından kaçak yollarla gidermek isteyenler yüzünden bu hatlardan beslenen köylerde sık sık elektrik kesintisi yaşandığını da ifade eden Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, ‘’Ekiplerimiz, düzenli olarak bu hatlarda tarama yapmaktadırlar. Yapılan taramalar sonunda, bu hatlardan kaçak bağlantı yapanlar tespit edilerek cezai işlemler uygulanmakta, hatlar da yine eski haline getirilmektedir.’’

Demirbağ, elektrik borcu bulunan ve bu borçlarını ödemeyen Sulama Birlikleri ile ilgili gerekli hukuki takiplerin başlatıldığını da sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.