banner2
Öne Çıkanlar toz Urfa Sugeldi Candeias Douglas Tanquee

Ceylanpınarlılar TİGEM’den daha çok faydalanmak istiyor

Ceylanpınar halkı, çok geniş topraklar üzerine kurulmuş olan Tarım İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) kendilerini mağdur ettiklerini, ürünlerden de mahrum bırakıldığını iddia ettiler. TİGEM’den yeterli derecede yararlanmadıklarını belirten esnaf ve vatandaşlar TİGEM’in Ceylanpınar’ı üç taraftan abluka altına aldığını, TİGEM’in bütün sıkıntısını Ceylanpınar halkının çektiğini ama TİGEM’den faydalanamadıklarını ifade ettiler.

TİGEM denilince aklına boş, devletin faydasız bir kurumu geldiğini söyleyen Ahmet Altun, “TİGEM’den beklentilerimiz ilk başta işçi alımını kendi ilçemizden almasını bekliyoruz. Orda çalışan işçilerin müteahhitle değil direk TİGEM yetkilileriyle muhatap olması gerektiğini düşünüyorum. TİGEM işi müteahhitte veriyor müteahhit ise işçinin parasını ya vermiyor yada çok cüzi bir miktar veriyor. Ceylanpınar halkı olarak maalesef TİGEM’in hiçbir ürününden istifade edemiyoruz. Sadece süt alabiliyoruz.” dedi.
“En az 5 bin kişiye istihdam sağlanması gerekirdi”
Ceylanpınar halkının yeterince istihdam edilmediğini ifade eden Zeynettin Arga, “Ceylanpınar’ın TİGEM’den beklentisi, büyük bir coğrafya ya sahip olan TİGEM, bir milyon 750 dekar araziye sahip olan TİGEM’de öğrenebildiğim kadarıyla bin 160 vatandaşımız çalışabilmektedir. Hâlbuki bu yüz ölçümüne sahip olan bir çiftlikte en az 5 bin kişiye istihdam sağlanması gerekirdi. Bence TİGEM özelleştirilirse en az 2 bin köy yapar bu 2 bin köyün yapacağı istihdam şuan ki mevcut işçi sayısını 5’e 10’a katlar ve Ceylanpınar’ın en büyük işsizlik sorunu halledilmiş olur. Ceylanpınar’ın üç tarafı TİGEM’in telleriyle çevrili diğer tarafta Suriye sınırı Ceylanpınar’ın dört tarafı da kapalı bir futbol sahası gibi olmuş.” şeklinde konuştu.
“Ceylanpınar halkı TİGEM ürünlerinden istifade edemiyor”
TİGEM ürünlerinden Avrupa’nın alabildiğini ama Ceylanpınar halkının alamadığını belirten Rekan Kaya, “TİGEM denilince aklıma Ceylanpınar’ın toprak bütünlüğü bakımından büyük bir yer kaplaması ve Ceylanpınar halkına pek bir geliri olmayan dünyanın en büyük çiftliği geliyor. TİGEM’den beklentimiz Ceylanpınar’da yoğun bir genç nüfusu var. Bizim isteğimiz bu genç kardeşlerimizin Giresun’a, Sakarya’ya, Malatya’ya gitmektense burada kendi ailesinin yanında memleketin de çalışması istiyoruz. Özelikle TİGEM’den beklediğimiz başka bir hususta; TİGEM’de üretilen ürünlerin Ceylanpınar halkına sunulması gerekiyor. Yurt dışına dahi ihracat yapan bu koca çiftlik neden Ceylanpınar halkı olarak ürünlerden istifade edemiyoruz.” diye konuştu.
“TİGEM’in Ceylanpınar’a bir katkısı yok”
TİGEM işçi alımlarını kendi memleketlerinden alınmasını isteyen Mahmut Aksu, “Ceylanpınar’ın memleketimize faydasının olduğunu düşünmüyorum. Bunca yıldır buradayız TİGEM’in bize bir katkısı olamadı. İşçi alımı yok, olsa dahi dışarıdan yani başka illerden gelen işçiler işe alınıyor. TİGEM’in memleketimizden işçi alınmasını istiyoruz. TİGEM’de ürünleri biz satın alamıyoruz. Bunca yıldır buradayız TİGEM’de neler yetiştiğini dahi bilmiyoruz. Aklımıza sadece fıstığı ve gıda ürünleri geliyor ama tam olarak neler yetiştiğini bilmiyoruz. Tanıtımı yapılmadığı içinde neler yapıldığını bilmiyoruz. Bu alanların halka açık olmasını halkın TİGEM’den istifade edebilmesi gerekiyor.” dedi. (Mustafa Kaynak - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.