banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Ceviz üretimi düştü, fiyatlar yükseldi

Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da bahar aylarında etkili olan don olayı ve sonrasında yaşanan soğuk hava nedeniyle ceviz ağaçlarının soğuktan etkilenmesi sonucu üretim düştü.

Son yıllarda Türkiye’de üretimi azalan cevizin kilosu tarihi rekor kırarak 48 TL’yi buldu.

Türkiye’de ceviz yetiştiricilerinin teşvik edilmesi gerektiğini belirten kuruyemiş satıcısı Cahit Gürtaş, “Türkiye’de ceviz üreticiliği önceki yıllara oranla bayağı düştü.   Çünkü ceviz yetiştiriciliği zahmetli bir iştir. Dolayısıyla üretici ceviz üretimine pek sıcak bakmıyor. Aslında ceviz yetiştirmeye yönelik teşvik edilirse, ülkemiz ceviz yetiştiriciliği için çok elverişli bir ülkedir. Bundan 25-30 yıl öncesine baktığımız zaman, cevizi dünyaya biz pazarlıyorduk. Yani Türkiye pazarlıyordu. Ama ne yazık ki şu an ithal eden ülke durumuna düştük. Bu da bizim için acı bir tablodur. Türkiye’de üretilen cevizlerin tadı daha güzeldir. Çünkü dört mevsimi yaşan ülkelerden biri de Türkiye’dir. Üreticiler bu zahmete katlanmadıklarından dolayı artık ceviz ithal ediliyor.” dedi.

“Diyarbakır’da ceviz üretimi düştü”

Diyarbakır’da ceviz üretiminin düştüğünü söyleyen ceviz satıcısı Kamil Mayuş ise, “Cevizin azalması yağıştan az olmasından kaynaklanıyor.   Ceviz üreticileri azaldığı için, cevizler ithal ediliyor. Türkiye’de üretimi azalan ceviz üreticilerine devlettin destekleme verilmesi gerekiyor. iç Ceviz fiyatları 45 ila 48 TL civarında, kabuklu cevizi ise 25 ila 27 TL’den satıyoruz. Daha önce Diyarbakır’da ceviz üretimi çok iyiydi ama, şimdi üretim yüze 10’lara düştü.” ifadelerini kullandı.

“Fiyatları yüksek olduğu için satış yapamıyorum”

Ceviz fiyatları  yüksek olduğu için satış yapamadığını belirten başka bir ceviz satıcısı Diyadin Meran ise, “Bu yıl ceviz fiyatları oldukça yüksek. Her sene sattığımız cevizi bu yıl nerdeyse 2 katı fiyatına satmak zorunda kalıyoruz. Tabi fiyatı yüksek olduğu için fazla satışımız da olmuyor. İç cevizi 48 ila 50 TL civarında satıyorum. Sabah saat 06.00’dan beri buradayım ama, fazla bir satış yapamadım. Bu yılki mahsul az ama, tadı çok güzeldir.” şeklinde konuştu. (Mustafa Kaynak / M. Hüseyin Temel – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.