banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya

Çalışanlar artık tek tıkla emekli olabilecek
Çalışma Bakanlığı, aylarca süren ve vatandaşı canından bezdiren emeklilik işlemlerinin "tek tıkla" tamamlanması için düğmeye bastı. Kurum kayıtdışı mücadele ile mücadele kapsamında kaçak işçi çalıştıran patronları da çapraz sorguya aldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na ait bütün dokümanlar elektronik ortamda tek bir arşivde toplanıyor. Artık, aylarca süren yazışmalar, emeklilik işlemleri elektronik ortamda bir günde tamamlanacak, görev dökümleri de bir dakikada alınabilecek. SGK, sosyal güvenlik alanındaki bürokrasiyi azaltmak için kolları sıvadı. Kurum, Türkiye genelindeki bütün kâğıt kayıtlarını tarayarak elektronik arşive aktarmaya başladı. SGK'ya kayıtlı 15 milyonu aşkın aktif çalışan ve daha önce emekli olanlara yönelik tüm bilgiler bu sistemde toplanacak. Emeklilik, malullük, ölüm aylığı gibi başvurularda yazışma dönemi sona erecek.

GENELKURMAY'LA İŞBİRLİĞİ

Sigortalıya ait tüm kayıtlar tek bir sayfadan görünebilecek. Evrak giriş kaydından başlayıp farklı birimlere ayrı ayrı dilekçe vermeye kadar uzanan yazışma süreci son bulacak. Emeklilikte askerlik saydırma işlemleri de elektronik sistem üzerinden yapılacak. 15-30 gün süren askerlik dökümüne ilişkin yazışmalar da bir saat içinde tamamlanabilecek. SGK, askerlik dökümüne ilişkin yazışmaların da elektronik ortamda yapılması için Genelkurmay Başkanlığı işbirliği yapacak. Emeklilikte askerliği saydırma konusunda sıkıntı yaşayan vatandaşlar Ankara'nın yolunu tutmak zorunda kalmayacak. Örneğin, Emekli Sandığı'ndan sigortaya girip SSK'dan emekli olan bir kişinin kurumdaki görevlerinin, askerlik durumunun bir araya getirilmesi aylarca sürüyor. Yeni sistemle birlikte hizmet dökümleri internet ortamında en geç bir dakikada alınabilecek. İşlemlerin bitmesinin hemen ardından da emeklilik maaşı ilk ödeme döneminde vatandaşın hesabına yatırılacak.

SGK SANATÇILARA HİZMET İÇİN ÖZEL 'UNKAPANI' SERVİSİ KURDU
Emekli geliri olmadığı için yaşlılıkta büyük sıkıntılar çeken sanatçılara devlet sahip çıktı. İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, müzik yapımcılarının merkezi Unkapanı'nda sanatçılara hizmet verecek özel bir servis kurdu. Geliri olmayan ileri yaşta ve özürlü sanatçılara da 65 yaş aylığı bağlanacak. Oyuncudan figürana, dansözden şakşakçıya kadar sanatçı listesindeki herkes SGK'nın kanatları altında olacak.

YARDIM ELİ UZANACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sanatçıların sosyal güvenlik sorunlarına el attı. Sanatçıların iş kazası, malullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde gelir ve aylık bağlama işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılacak. Servis, sosyal güvenlik kapsamına alınan sanatçıların, sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası haklarından yararlandırılmaları ve kurum hizmetlerine erişimini hızlandıracak. Bu serviste, sanatçılar sosyal güvenlik konularında bilgilendirilecek, ihtiyaç duyulan dokümanlar kendilerine verilecek, isteğe bağlı sigortalılık talepleri hızlı bir şekilde karşılanacak. İleri yaşta veya özürlü olup geliri olmayan sanatçılara da SGK yardım eli uzatacak. Kazandıklarını harcadığı için sokaklarda kalan ve medyaya sıklıkla yansıyan sanatçılar 2022 sayılı Kanunun imkânlarından yararlandırılacak.

BANKA HESAPLARI İZLENİYOR Sosyal Güvenlik Kurumu, maliyeti 28 milyar liraya ulaşan kayıt dışı ile mücadele kapsamında kaçak işçi çalıştıran patronları çapraz sorguya aldı. Sigortasız işçi çalıştıran, ya da gerçek ücretini gizleyerek düşük prim yatıran patronların banka hesapları izlemeye alındı. SGK Başkanı Emin Zararsız da kayıt dışı mücadeleye hız verdiklerini söyledi.

226 ECZANE KAPANDI Kurum, ilaç fiyatlarındaki indirim sonrasında 300'den fazla eczanenin kapandığına ilişkin haberleri yalanladı. Açıklamada, 4 Aralık 2009-28 Nisan 2010 tarihleri arasında 226 eczane kapanırken, 371 yeni eczanenin açıldığı belirtildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.