banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Buğdayda fiyatlar düşmüyor

Adananın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle buğday rekoltesinin düşük gerçekleştiğini söyledi.

Türkiyenin buğday üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova yöresinde de kuraklığın olumsuz etkisinin görüldüğünü anlatan Tezcan, rekoltenin düşük olmasının yanında Rusyanın da buğday ihracatını durdurmasının ardından haziran ayındaki hasat döneminde kilogramı 50 kuruştan satılan buğdayın fiyatının son dönemde 70 kuruşa kadar çıktığını anımsattı.

Tezcan, dünya genelinde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla stoklardaki azalmayı dikkate alan ülkelerin çeşitli önlemleri gündemlerine taşıdıklarını ifade ederek, Her ülke tüketicisini korumak için tedbirler alıyor. Çünkü fiyatların ne olacağı bilinmiyor. TMO ise geçen yıl 2 milyon ton buğdayı 155-160 dolardan ihraç etmişti. Şimdi satılan bu buğdayı arıyoruz dedi.

Tezcan, TMOnun piyasayı dengelemek amacıyla stoklarındaki buğdayı geçen yıllara göre daha erkene alarak 23 Ağustos tarihinden itibaren tonu 515-635 lira arasında değişen fiyatlarla 255 bin 300 ton ekmeklik, 550-665 lira arasında değişen fiyatlarla da 78 bin 700 ton makarnalık olmak üzere toplam 334 bin ton buğdayı satmaya başladığını hatırlattı.

Ofisin piyasaya buğday satışı yapmasına karşın fiyatların düşmediğini anlatan Tezcan, Yörede halen 1 kilogram buğday 67-70 kuruş arasında değişen fiyattan satılıyor diye konuştu.

Tezcan, hasat dönemine göre buğdaydaki yüzde 40a varan fiyat artışının önümüzdeki günlerde ekmek fiyatlarına yansıtılmasının kaçınılmaz olacağını sözlerine ekledi.

EKMEK FİYATLARINA ZAM KAÇINILMAZ

Adana Fırıncılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mahmut Alptekin de un fiyatlarının sürekli artmasının üyelerini zor durumda bıraktığını bildirdi.

Son bir ay içerisinde 50 kilogramlık bir torba unun fiyatının 8 lira artarak 44 liraya çıktığını anlatan Alptekin, un fiyatlarının her hafta 1-2 lira arasında arttığını bildirdi.

Yaklaşık 2 yıl önce un fiyatlarının 32 liraya düşmesi sonucu 70 kuruştan sattıkları 300 gram ekmeğin fiyatını 50 kuruşa indirdiklerini anımsatan Alptekin, şöyle konuştu:

300 gram ekmeği yeniden 70 kuruşa satmak için çalışmalara başladık. Bu durum önümüzdeki günlerde netleşecek. Un fiyatlarının artması durumunda ekmek fiyatlarına zam yapmamız kaçınılmaz olacak.

AA


Etiketler:  Buğday Fiyat 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.