banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Gabon Urfa Yumurtalı Köfte Haliliye Belediye Başkan Adayı Mustafa Hekimoğlu

Bu haberi okuyun paranızı geri alın!

Maliye Bakanlığının vatandaştan son beş yıl içinde fazladan 120 milyon TLlik Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsil ettiğini duyan tüketiciler, vergi dairelerinden fazladan ödedikleri paraları geri almaya başladı. Yıl sonunda bütçede öngörülmeyen 120 milyon TLlik açığın ortaya çıkması bekleniyor.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanvekili Hakan Tokbaş, tüketicilerin ilgili vergi dairelerinden söz konusu fazla ödemelere ilişkin taleplerde bulunarak, paralarını tahsil etmeye başladıklarını söyledi.

Tokbaş, vergi dairelerine şahsi başvuru yapılmadığı sürece fazla ödemeyi tahsil edemeyeceklerini belirtirken, Tüketiciler bir an önce gidip paralarını alabilir uyarısında bulundu.

2005 yılında başlatılan indirimli MTV uygulamasıyla otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri motorlu taşıtlar için ödenecek MTVnin, o yıla ilişkin kasko sigortası değerinin yüzde 5ini aşması halinde, bir alt tarifeden ödenebilmesi öngörülmüştü. Uygulamadan en fazla 1801 cm3 motor hacmi ve üstünde, 4-11 yaş arası araçların yararlanması bekleniyor.

Tüketicilerden bir bölümünün fazla ödemiş oldukları vergiye ilişkin iade aldıklarını belirten Tokbaş, yaklaşık 100 bin araç sahibinin bu indirimden yararlanabileceğinin altını çizdi. Tokbaş, bu kapsamda parasını vergi dairelerinden geri alan tüketicilerin her geçen gün artış gösterdiğini, hak sahibi olanların tamamının bu fırsattan yararlanması durumunda 120 milyon TLlik bir ödemenin yapılacağını belirtti.

NE KADAR FARK ALINACAK?

Örneğin motor silindir hacmi 3000 cm3 olan 2004 model otomobilin, kasko sigortasına esas olan değeri 40 bin TL, 2010 yılı MTV tarifesinde yazılı olan vergisi de 3.262 TL. Bu duruma göre, tarifedeki 3.262 TLlik MTV, otomobilin kasko değerinin yüzde 5i olan 2.000 TLyi aşıyor. O halde, otomobilin MTVsi bir alt kademeye göre 1.955 TL olarak belirleniyor.

Araç sahibi ödeyeceği MTVnin kasko sigorta değerinin yüzde 5ini aştığını tespit etmesi durumunda gerekli formu yetkili sigorta acentesine düzelttirecek. Söz konusu form ve düzeltme dilekçesi, MTV yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine verilecek.

Geriye dönük 5 yıllık MTV ve kasko değerleri hesaplanarak, fazladan ödenmiş vergilerin iadesi de talep edilebilecek. Gerekli form ve düzeltme dilekçesi örnekleri, www.tuketiciler.org adresinde de var.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.