banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği uyuz Nasıl bulaşır

Bölge ve Diyarbakır'da yaşanan çatışmalardan dolayı mağdur olan esnafa verilecek destek paketleri hakkında değerlendirmede bulunan Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy,  bölgenin afet bölgesi kapsamına alınması gerektiğini belirterek, esnafa destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Verilen desteklerin iflasın eşliğinde olan esnaf için anlam ifade etmediğini belirten Azboy, Başbakan Davutoğlu’nun açıklamasında SGK ve vergilerin öteleneceğini, özellikle Mayıs ayına kadar ve mağdur olan yerler için desteklerin verileceğini söylediğini hatırlatarak  fakat ondan sonraki açıklaması için herhangi bir detay çalışması yapılmadığına dikkat çekti.

Azboy  sözkonusu açıklamanın esnafa yansımasına değinerek, “SGK ve vergilerin ertelenmesi ayakta kalabilecek iflas etmemiş olan esnaf için belki bir önemi olabilir. Fakat şuan iflasın eşiğindeki olan esnaf için hiçbir önemin olmadığını belirtmek isteriz."dedi.

“Olamayan bir esnafın borcunun ertelemesi bir anlam ifade etmiyor”

Verilen desteklerin yetersiz olduğunu söyleyen Azboy, "Başbakanın açıklamalarının arkasına herhangi bir katkı gelmeyecekse faizsiz krediler, hibeler terör tazminatları gelmeyecekse destekler yetersizdir. Bizim hükümetten beklentimiz hükümet acilen esnafımızın iflas etmemesi için onlarla irtibata geçsin. Çünkü esnaf iflas ettikten sonra zaten ötelenecek SGK da vergiyi de verecek durumda değil. Olamayan bir esnafın borcunun ertelemesi bir anlam ifade etmemektedir."ifadelerini kullandı.

İşveren ve işçilerin mağdur olduğuna dikkat çeken Azboy daha sonra şunları söyledi: "Şuan işverenimiz bütün işçilerini ücretsiz izne ayrılmışlar. Bunlar işten çıkardığı takdirde yerine işçi bulamayacak insanlar mağdur olacaktır. Bu da tabi esnafımızın üzerine artı bir yük getirecektir. Hükümetten talebimiz,özellikle çalışan işçi arkadaşlarımız ve işverenler mağdur olduğu kadar olmuştur bundan sonra da mağdur edilmemesidir. Esnafımıza faizsiz kredi veya hibe şeklinde desteklerin vermesini istiyoruz. Mağduriyetlerin giderileceğini arzu ediyoruz."

“Bölge afet bölgesi kapsamına alınsın”

Çatışmaların yaşandığı bölgenin afet bölgesi kapsamına alınması çağrısı yapan Azboy, "Bölge afet bölgesi kapsamına alınması lazım. Bölgede yaşanan olaylardan dolayı terör tazminatı adı altında esnafımıza hibelerle, faizsiz kredilerle destek verilmelidir. Sokağa çıkma yasağı bittikten sonra esnafa destek olarak sadece SGK ve kredi borçları vergilerinin ertelenmesi herhangi bir anlam ifade etmeyecektir. Hükümetin her şeyden önce özellikle bu hendeklerin kapatılması, çatışma sürecini bitirmesi ve sokağa çıkma yasaklarını bir an önce bitmesini esnaf olarak talep etmekteyiz."şeklinde konuştu.

Esnafın her türlü ihtiyacını karşılamak için bir araya geleceklerini sözlerine ekleyen Azboy, Sur ilçesinin bölgedeki bütün toptancıların bulunduğu bir mıntıka olduğuna dikkat çekerek, “Sur ilçesi halkı esnafıyla beraber şuan bölge dahil krizin içerisindedir.  Verilecek destekler başta birinci derecede etkilenen Sur'un esnafı ile diğer bölgelerdeki bütün esnafa özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesine istisnai özellikle teşvik ve krediler,  hibeler verilmesi gerekir. Onlara nasıl bu konuda yardımcı olabiliriz diye her türlü girişimi yapıyoruz.  Yani bu şekilde mağdur olanların bu mağduriyetlerini raporlamaları şeklinde bilgiler talep ediyoruz. Bu bilgiler en kısa zamanda elimize ulaşması durumunda hem bir basın açıklamasıyla hem de resmi kurumlar nezdinde tekrardan girişimlerimiz olacaktır.”  İfadelerine yer verdi. (Mustafa Kaynak/ Yunus Sırat-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.