banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

Birinci Sırada kim var?

Vergi Dairesi Başkanı Cuma Sağlam, 2010 yılı Mart ayı içinde verilen 2009 yılına ait gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi sıralamasına göre Şanlıurfa'da en yüksek gelir vergisi matrahı beyan eden kişinin Mehmet Satış olduğunu söyledi.
Vergi Dairesi Başkanı Cuma Sağlam, ilk 10 girenler arasında Mehmet Satış, Cemil Cahit Ağar, İsmet Kılıç, Mustafa Yetkin, Hıdır Faruk Tepret, Hasan Kırmiç, Ferruh Çapan, Semra Coşkun Mersin, İmam Aslan ve bir kişinin ise isminin açıklanmasını istemediğini belirtti.
Vergi Dairesi Başkanı Sağlam yaptığı açıklamada, "İlk 100'de sıralamaya giren mükelleflerimiz meslek gurupları itibariyle; 53 Eczacı, 11 Müteahhit, 8 Noter, 1 Kuyumcu, 6 Perakende satış yapan esnaf, 2 Yeminli Mali Müşavir, 5 Avukat, 2 Akaryakıtçı, 2 Medikalcı, 2 Mühendis ve 8 değişik işkollarında faaliyet gösterenlerden oluşmaktadır. Tahakkuk eden gelir vergisi sıralamasına göre ilimizde en yüksek kira geliri (gayrimenkul sermaye iradı) beyan eden mükelleflerimizden ilk 20'de sıralamaya girenler bulunuyor. 2009 Yılına ilişkin 2010 yılı Mart ayında toplam 20 bin 49 adet gelir vergisi beyannamesi alınmıştır. Bir önceki yılın aynı ayına göre beyanname sayısında 252 adet, yani (yüzde 1,2 oranında) artış olmuştur. Alınan beyannamelerde toplam 146.653.294,25 TL vergiye tabi gelir (matrah) beyan edilmiştir. Bir önceki yılın aynı ayına göre vergiye tabi gelir (matrah) toplamında yüzde 11,6 oranında artış olmuştur. Verilen beyannameler üzerinden toplam 30.465.050,15 TL gelir vergisi tahakkuk ettirilmiştir.


Bir önceki yılın aynı ayına göre tahakkuk eden gelir vergisinde yüzde 11.8 oranında artış gerçekleşmiştir. Kira gelirlerine ilişkin alınan beyanname sayısı geçen yıla göre 278 adet artarak 893 adet olmuştur. Beyanname sayısında bir önceki yıla göre yüzde 45 oranında artış sağlanmıştır. Matrah toplamı ise, bir önceki yıla göre yüzde 64 oranında artış sağlanarak 7.308.917,36 TL olmuştur. Kira gelirleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi bir önceki yıla göre yüzde 71 oranında artarak 1.687.979,49 TL
olmuştur"
dedi.

"LÜTFEN ISRARLA BELGEMİZİ İSTEYELİM"
Şanlıurfalı mükelleflere seslenen Sağlam, "Devletimizden beklediğimizden sağlık, güvenlik, eğitim, yatırım, elektrik, yol, su gibi tüm hizmetlerin yapılabilmesi ancak toplanan vergilerle mümkündür. Bunun için mükelleflerimizden alış verişlerde belge düzenlemelerini, vatandaşlarımızdan da tüm mal ve hizmet alışlarında ısrarla belge almalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızca, alış verişlerinde fişlerini alsalar da almasalar da ödedikleri fiyatın içinde katma değer verginin bulunduğunu, fiş almaları halinde bu verginin devletin kasasına, almamaları halinde ise işletme sahibinin cebinde kalacağının bilinmesini istiyoruz. Fiş almanın bir vatandaşlık görevi olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca verginin tabana yayılması ve oranlarının düşürülmesi ancak belge düzeninin yerleşmesiyle mümkündür. Belge vermeyen ve almayan mükelleflere her bir belge için 160 TL'den az olmamak üzere belge tutarının yüzde 10'u kadar, belge almayan nihai tüketicilere de bu tutarın 1/5'i kadar özel usulsüzlük cezası kesilmektedir" diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.