banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Gabon Haliliye Belediye Başkan Adayı Mustafa Hekimoğlu akçakale Belediye Başkanlığı

Bibere kiremit tozu katıyorlar

Maliyeti düşürerek kazancını katlamak isteyen bazı üreticiler, gıda ürünlerine sağlığı tehdit eden katkı maddeleri katıyor. Tüketiciyi aldatmaya yönelik girişimlerin artması üzerine denetimlerini sıklaştıran Tarım Bakanlığı, yüzlerce işletmeye 'kanuna aykırı işlem yaptıkları' gerekçesiyle 2 milyon lira para cezası kesti. 424 firma hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulundu.

 

Bakterili et satılması ve kaşara palm yağı karıştırılması gibi gıda skandallarının kamuoyuna yansımasıyla Tarım Bakanlığı harekete geçti. İddiaları araştırmak için sahaya inen bakanlık denetmenleri, Türkiye genelinde denetim seferberliği başlattı. En kapsamlı inceleme ise 13 milyon nüfuslu İstanbul'da gerçekleşti. İl Tarım Müdürlüğü ekipleri bir yıl içerisinde pastane, fırın, kasap, hazır yemek fabrikaları, et kombine merkezleri başta olmak üzere 36 bin işletmeyi kontrol etti. Bu işletmelerden birçoğuna 'kanuna aykırı işlem yaptıkları' gerekçesiyle yaklaşık 2 milyon lira ceza kesildi. Ayrıca tüketiciyi aldatmaya yönelik davranan firmalardan 424'ü hakkında da cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu. Tarım Bakanlığı yetkilileri, "Vatandaşın sağlıksız gıda tüketmesine izin vermeyiz. Buna yeltenenler olursa da gerekli ağır cezaları vermekten kaçınmayız." dedi.

Gıda hileciliğinin arkasının kesilmemesi, Tarım Bakanlığı müfettişlerini üretim ve tüketimde ilk sırada yer alan İstanbul'a yoğunlaştırdı. İstanbul'da 2010 yılında toplam 110 ürünü yakın takibe aldıklarını belirten üst düzey bir bakanlık yetkilisi, bu kapsamda 36 bin işletme hakkında işlem yaptıklarını belirtti. Şehirde 70 bin işletmenin kayıtlı çalıştığını kaydeden yetkili, yeni yılda kayıt dışı üretim yapan firmalara yönelik incelemeler başlatacaklarını açıkladı. 2 milyon lira ceza kesilmesine rağmen bunun caydırıcı bir yöntem olmadığına dikkat çeken bakanlık yetkilisi, tüketicilerdeki bilinci artırmanın en etkili yöntem olacağını söyledi. Yapılan baskınlarda en fazla ceza; pastane ve fırınlara kesilirken, bunları sırasıyla et ve et ürünleri, hazır yemek, süt mamulleri, şekerleme grubu ve yaş sebze sektörü takip etti. Bakanlık olarak belli periyotlarla sebze ve meyvede pestisit, et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik kalıntı, kıymada kanatlı karışımı, şekerde boya karışımı ve sucukta soya kontrolü yaptıklarının altını çizen yetkili, bazı kişilerin daha fazla kazanma düşüncesiyle vatandaşların sağlığını hiçe saydıklarına vurgu yaptı. Özellikle tüketicileri et ve et ürünleri alırken daha dikkatli olmaları konusunda uyaran üst düzey yetkili, kesinlikle açık kıyma almamalarını istedi. Yetkiliye göre; bazı uyanıklar daha fazla kazanma arzusuyla kırmızı ete kanatlı hayvan karıştırıyor.

Pes dedirten gıda hileleri

Kırmızıbibere kiremit tozu karıştırılıyor.

Zeytinyağına kanola yağı katılıyor.

Dönere tavuk derisi konuluyor.

Ekmeklik una karbonat ilave ediliyor.

Yoğurda jelatin katkısı yapılıyor.

Kırmızı etten yapılan kıymaya tavuk eti karıştırılıyor.

Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.