banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Betonla kapatılan petrol kuyularını yeniden açıyoruz

 

Bakan Yıldız, bunun gerekçesiyle ilgili şunları söyledi:

'Betonlaşmış kuyular teknik tabir. Rezervlerini hesap ediyorsunuz. Buna göre baktığında açtığınız kuyu ile ilgili 2001 yılında yaptığınız hesapta, petrolün varil fiyatı 22 dolardı. Sizin petrolü çıkartma maliyetiniz 30 dolardı. Rezervlerine bakıp 'çıkartmayım' diyorsunuz. Ama şimdi ne yaptık petrolün varil fiyatı 100-110 dolar civarında ve biz bunları açmaya başladık. Bize maliyeti 40 dolar. Biz 40 dolardan çıkartıp 110 dolara satıyoruz.” 

'İTHAL EDİLEN PETROLÜN YÜZDE 65'İ BİNEK ARAÇLARINDA KULLANILIYOR '

Bakan Taner Yıldız, Kayseri'deki programı çerçevesinde katıldığı bir televizyon programında ülke gündemine ilişkin soruları cevaplandırdı. 

Türkiye'de petrol olduğunu ama ihtiyaçlara yetmediğini açıklayan Bakan Yıldız, 'Biz petrol ülkesi değiliz. 60 milyar dolar ithalat yaptığımız doğalgaz ve petrol kalemleri var. Biz böyle olunca da genel bütçeye bakanlık olarak borçlu hissediyoruz. İthal edilen petrolün yüzde 65'i binek araçlarda kullanılıyor. Daha çok ulaşım sektöründe kullanılıyor. Karar alsak, ülkemizde '16 milyon arabaya binmiyoruz ' desek. Refah seviyemizden de taviz vermemek için 36 milyar dolarlık ithalat olmamış olacak. Bu işin boyutunu anlatmak için söylüyorum. Biz elektrik üretir santralleri çalıştırırız. 36 milyar dolarlık kısım harcanmaz. Burada nimet külfet ilişkisi var. Buradaki ithalat bizim kullandığımız bir üründür. O nedenle bunu söyledim. ' dedi. 

Yıldız, Kolombiya ve farklı ülkelere kadar gitmelerindeki en büyük nedeninde enerji olduğunu anlatarak, 'Biz petrolle ilgili aramalarımızı Rusya'dan, Azerbaycan, İran'da, Irak'ta Basra bölgesinde 4 saha aldık. Bugüne kadar da 160 milyon dolar harcamışız. Her birinden petrol geliri oluşturmak için yapıyoruz. ' şeklinde konuştu. 

'TÜRKİYE'DE 1100 KUYUDAN 50 BİN VARİL, ARABİSTAN'DA 1100 KUYUDAN 10 MİLYON VARİL ÇIKIYOR '

Bakan Taner Yıldız, Türkiye'de petrolün olduğunu ancak petrol ülkesi olmadığını anlatarak, şu bilgileri verdi: 
'Türkiye'deki petrol arama faaliyetleri 13,5 kat artırdık. 2012'de 57 petrol kuyusu açtık. Miktarları az olsa da yüzde 30'lar civarında isabet oldu. Ülkemizde 1100 kuyumuz var. 50 bin varil petrol çıkartılıyor. Arabistan'ın da 1100 kuyusu var 10 milyon varil petrol çıkartılıyor. Bu yeraltı zenginlikleri ile ilgili bir durumdur. Bu nedenle oturup başında ağlayacak değiliz. Libya'da, farklı ülkelerde bu operasyonlarımız olacak. Her geçen dünden daha fazla petrole ve doğalgazımız olduğu döneme gidiyoruz. 5-10 yılların sonunda olacak. Karadeniz'de petrol bulsanız bu 5-6 yıl sonra taşınıyor ve işleniyor. Şu an doğalgaz belirtisi var. Bulduk demedik. Çalışıyoruz. Bir kuyu daha kazıyoruz. Halkımıza dürüst ve şeffaf oluyoruz. Anlatıyoruz. ' 

“BETONLA KAPATILAN KUYULARI YENİDEN AÇIYORUZ ÇÜNK܅”

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde geçmişte açılan petrol kuyularının randımanlı olmaması nedeniyle kapatıldığını belirten Yıldız, 'Petroldeki fiyat artışı nedeniyle bugün verimli olan, randımanlı hale gelen petrol kuyuları açılıyor. Bu konudaki efsane söylem ve ifadeler yanlış. ' dedi. 

Yıldız, şunları söyledi:

'Betonlaşmış kuyular teknik tabir. Ciddi harcama yaparak kuyu açıyorsunuz. Çıkan petrolle ilgili hesap yapıyorsunuz. Rezervlerini hesap ediyorsunuz. Buna göre baktığında açtığınız kuyu ile ilgili 2001 yılında yaptığınız hesapta, petrolün varil fiyatı 22 dolardı. Sizin petrolü çıkartma maliyetiniz 30 dolardı. Rezervlerine bakıp 'çıkartmayım' diyorsunuz. Ama şimdi ne yaptık petrolün varil fiyatı 100-110 dolar civarında ve biz bunları açmaya başladık. Bize maliyeti 40 dolar. Biz 40 dolardan çıkartıp 110 dolara satıyoruz. Efsane şeklinde söylem ve ifadeler yanlış. Burada şu unutulmamalı. Yabancı sermeye para harcayarak geliyor. Bunun için gelen firmada oldu. Halka açık bir numaralı dünya şirketi Karadeniz'de arama yaptı. 450 milyon dolarlık halka açık sermayesi olan şirketti. 750 milyon dolarlık harcama yaptı ki petrol çıksa da biz betonlasak. Çıkmadı. '(trthaber)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.