banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Benzin Zamma, Dağıtıcı Kâra Doymuyor
Benzine üç hafta içinde üçüncü zam gelirken, artışları ‘ham petrol fiyatlarına’ bağlayan akaryakıt şirketlerinin son iki yılda paylarını iki katına çıkardıkları belirlendi. 23-25 kuruş olan dağıtıcı ve bayi payı 39.5 kuruşa çıktı.

Dün benzin fiyatlarına 5 kuruşluk bir zam daha yapılırken, gözler akaryakıt şirketlerinin elde ettiği kârlara çevrildi. Üç hafta içinde üçüncü olan dünkü zamla birlikte akaryakıtın litre fiyatı 4.6 lirayı geçerken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), dağıtıcı ve bayi kârları ile ilgili yaptığı hesaplama, akaryakıt fiyatlarının sadece ham petrol ve döviz kurlarından artmadığını ortaya koydu. Yapılan hesaplamalara göre, EPDK’nın 2009 yılında uyguladığı tavan fiyatın ardından 25 kuruşun altına düşen dağıtıcı ve bayi payları iki yıllık dönemde rekor düzeyde arttı. Promosyonların kaldırılması da bayi ve dağıtıcı paylarının inmesinde etkili olmadı. Son zamlarla dağıtıcı ve bayi payı 39.5 kuruş oldu. EPDK’nın tavan fiyat kararının ardından 23-25 kuruşa gerileyen pay, iki yılda yaklaşık 15 kuruş artmış oldu.

Katkılı ürünlerde daha fazla

Uzmanlar, katkılı ürünlerde ise payın daha da yüksek olduğunu belirledi. Katkılı ürünlerdeki pay ise 50 kuruşa kadar yükseliyor. Bu da katkılı ürünlerdeki pay artışının 25 kuruşa kadar yükseldiğini ortaya koydu. Akaryakıt üzerindeki dağıtıcı ve bayi paylarının 40 kuruşlar seviyesine yükselmesi, tavan fiyat tartışmasının yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Ancak EPDK tavan fiyata sıcak bakmıyor. EPDK kaynakları, 2009 yılında alınan tavan fiyat kararına vergi artışları ile darbe vurulduğunu belirterek, tavan kararının yapısal düzenlemelerle birlikte gerçekleştirilirse başarılı olacağı görüşünü savunuyor. EPDK, ‘vergi indirimi’, ‘yasal düzenleme’ ve ‘tavan fiyat’ kararının birlikte uygulamaya geçirilmesini istiyor. Bu nedenle tavan fiyat kararı, EPDK’nın gündeminde bulunmuyor.

Hüseyin Özay / Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.