banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Belsan'a şok, Vatandaş durakta, otobüs parkta

Belediye son bir kaç yılda ulaşımda yaptığı üst üste hamlelerle, kentte insan trafiğinin yoğun olduğu bölgelerdeki otobüs işletmelerini tekeline aldı. Söz konusu tekel beraberinde bazı olumsuz sonuçları da göstermeye başladı.


Özellikle TOKİ, Esentepe ve İmam Keskin gibi kent nüfusunun yoğunlukta yaşadığı bölgelere özel halk otobüslerini sokmayan belediye, bu güzergâhlara ise sadece kendi otobüslerini istediği süre aralığında koyuyor.
Bu bölgelerdeki vatandaşlar özellikle iş giriş ve çıkış saatlerinde dakikalarca otobüs beklemek zorunda kalıyor. Yaz sıcağının etkili olduğu bugünlerde vatandaş evine bir an önce ulaşmak istemesine rağmen ulaşım imkanlarının yetersizliğinin mağduriyetini yaşıyor.


Ulaşımda özel otobüs hizmetini aldığı 200 otobüsle kesen belediye, ortalama 4 otobüsten birini yani 50 civarında otobüsünü genelde otogar ve toplama merkezinde bekletmeyi tercih ediyor.
Kentteki 50 civarındaki hatta otobüs seferini kaldıran belediye sadece 100 civarındaki bölgeye ise özel halk otobüsünün gitmesine izin veriyor.
Sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıktığı kentte bunalan vatandaşlar, serin yerlere ulaşmak için ise balık istifi yolculuk yapmaktan duydukları memnuniyetsizliği dile getiriyor.
Vatandaşlar bu durumun haksız rekabete yol açtığını ve kendilerini zorunlu tercih yapmaya teşvik ettiğini dile getiriyor.

-4 şoförden 1'i izinde
Öte yandan belediyenin yaklaşık her otobüs başına 2 şoför tahsis etti. Söz konusu şoförlerden yaklaşık 50'sine ücretsiz izin verdiği, otobüslerini ise beklemeye aldığı iddia ediliyor.
Vatandaşlar durakta otobüs yetersizliğine tepki gösterirken,  yaklaşık 50 civarında otobüsün ise otogar ve toplama merkezinde kilitli olması insanları şaşırtıyor.
Duraklardaki bekleme sürelerinin uzunluğundan şikayet eden vatandaşlar, en fazla beklemenin şehrin göbeğindeki Balıklıgöl'de yaşandığını aktardı.

 

-Seferler artırılsın
İnsanların en fazla taşındığı sabahın erken saatlerinde ve akşam iş çıkışlarında vatandaşlar, yoğunluğun yaşandığı güzergahlara konulan otobüs seferlerinin artırılmasını istiyor.
Çok sayıda insan Balıklıgöl veya diğer bölgelere aktarma yapabilmek için kuyruk oluşturan halk, özellikle önemli gün ve gecelerde Balıklıgöl Yerleşkesi bölgesine düzenlenen sefer sayılarının artırılmasını talep ediyor.
Balıklıgöl bölgesine sadece 2 özel halk otobüsünün çalışmasına izin veren belediye, bu otobüslerin geçtiği dakikalarda sıklaştırdığı seferlerinde sonraki süreleri ise daha çok keyfi belirlemeyi tercih ediyor.
Ring hattında çalışan 2 özel otobüslerin ise toplama merkezine bile girmesine izin verilmiyor.

 


-Seferler keyfi yapılıyor
Belediyenin 20 civarında otobüs çalıştırdığı bölgede, 3 dakikada bir kalkmaları gereken otobüslerin söz konusu zamanlamaya uymayışı dikkat çekiyor. Söz konusu güzergahın ana kontrolü belediyede olduğu için şoförler istedikleri saatlerde kalkıyor.
Otobüs seferleri söz konusu güzergahta artırılmış olsa vatandaş mağduriyeti giderilecek. Ancak söz konusu ulaşım tekel olunca vatandaşın beklentisi ise yanıt bulmuyor.

M. Talat Akay/ Gapgündemi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.