banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan

Bayram öncesi el yakan kurban fiyatları!

Et fiyatlarındaki belirsizlik yüzünden muallakta kalan vekaletle kurbanlık bedelleri netleşti. Buna göre yardım kuruluşlarının vekalet bedelleri 380 liradan başlıyor. Kurban bedeli 450 liraya kadar ulaşıyor.

ORTALAMA BÜYÜKLÜKTEKİ KURBAN 5 BİN TL

Kurban bayramına yaklaşık bir ay kala, geçen yıl 3 bin 500 liraya alınabilen 250 kilogram karkas et çıkaran bir kurbanlığa bu yıl, en az 5 bin lira fiyat isteniyor.

Şuan kesim fiyatının 17-18 lira civarında olduğu Konyada besiciler, geçen yıl 13-14 lira olan kurbanlık özellikleri taşıyan dana ve düveler için karkas kilogram fiyatını 20 lira olarak söylüyor.

ETİN KİLOGRAMI 20 TLYE DENK GELİYOR

Konyada besicilik yapan Bekir Er, Kurbanlık özelliklere sahip 150 kilogram kemikli et çıkaran bir dana ya da düvenin 3 bin liradan, 350 kilogram et çıkaran bir dana ya da düvenin ise 7 milyar liradan satılmasını öngörüyoruz. Ortalama büyüklükteki bir kurbanın 5 bin lira seviyesinden satılacağını düşünüyoruz. Yani geçen yıl 3 bin 500 lira olan kurbanlık bu yıl en az 5 bin liradan satılacak dedi.

ORTALAMA YÜZDE 60 ZAMLANDI

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlirkte gözleri kurbanlık fiyatlarına çevirdi. Geçtiğimiz yıl küçükbaş hayvanlar, kilosu 5,5-6 liradan satılıyordu. Kilogramı 7-8 lira düzeyinde seyreden kurbanlık koyun fiyatlarının Kurban Bayramına kadar 10 liraya yükselmesi bekleniyor.

Aşağıda verilen fiyatlar net olmadığı gibi pazarlara ve illere göre değişiyor.

- Koyun (Erkek canlı kg fiyatı) 8- 12YTL
- Koyun (Dişi canlı kg fiyatı) 7,5 €" 10 YTL
- Koyun (tane) 350 €" 650 YTL
- Sığır (Tosun canlı kg fiyatı) 8-11 YTL
- Sığır (Düve canlı kg fiyatı) 9,5-10 YTL
- İnek (Canlı kg fiyatı)  9-10 YTL
- Canlı tosun (tane) 2500 €" 5000 YTL
- Canlı dişi düve (tane) 3000 €" 4000 YTL

Et fiyatlarındaki belirsizlik nedeniyle bir türlü belirlenemeyen yardım kuruluşlarının vekaletle kurbanlık bedelleri, nihayet belirlenmeye başladı. Star gazeteinin haberine göre, açıklanan vekalet bedelleri 380 ile 450 lira arasında değişiyor. Yurt dışında vekaletle kesilecek kurban bedelleri ise 200-220 lira arasında olacak.

TÜRK KIZILAYI 410 LİRA

Özel sektörden kurbanlık bulamayan hayır kurumları, Et ve Balık Kurumu ile anlaşma yaptı. Yapılan anlaşma sonucunda, vekaletle kurbanlık fiyatları rekor düzeyde arttı. Dernek ve vakıflar da vekaletle kurban kesimi kampanyalarını gecikmeli olarak başlattı. Vekaletle kurban kesimi kampanyasını başlatan kurumların başında Diyanet Derneği geliyor. Diyanet, bu yıl vekaletle kurban kesim bedelini 450 lira olarak belirledi. Türk Hava Kurumu (THK) ise vekalet bedelini 420 lira olarak açıkladı. Vekalet ve adak kurban bağışlarını kabul eden Türk Kızılayının ise kampanyasını 15 Ekimde başlatacağı öğrenildi. Halen 400 liraya adak kurban kesimi yapan kurumun vekaletle kurban bedelini ise 410  lira olarak belirlediği bildirildi.

YURT DIŞINDA DAHA UCUZ

Deniz Feneri ise bu yıl yurt içinde 380 liradan, yurt dışında ise 220 liradan kurban kesecek. Diğer vakıf ve derneklerin de yurt içi kurban bedellerinin 400-450 lira arasında olduğu, yurt dışında kurban kestirmek isteyenlere ise 200-220 lira arasında fiyat seçeneği sunulduğu kaydedildi.    

Fiyatlarda rekor artış

Kurum Vekaletle kurbanlık bedeli

Kızılay    410

Diyanet    450

THK    420   

Deniz Feneri    380

Geçen yıl ortalama fiyat 280 liraydı

Dernek ve vakıfların açıkladıkları vekaletle kurban bedelleri, et fiyatlarındaki artışın kurban fiyatlarını olumsuz etkilediğini gözler önüne serdi. Bu yıl vekaletle kurban bedelini 450 lira olarak belirleyen Diyanet Vakfı geçen yıl vekalet bedelini 290 lira, 410 lira olarak belirleyen Türk Kızılayı ise 275 lira olarak açıklamıştı. Yine Türk Hava Kurumu da vekaletle kurban bedelini geçtiğimiz yıl 280 lira olarak belirlemişti. Vekaletle kurban kesen Mehmetçik Vakfı ve  LÖSEV de geçtiğimiz yıl vekaletle kurbanı 280 liradan keserken, bu yıl ise henüz bir rakam belirlemediler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.