banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der Onur Bilgen ilçe Mardin

Batmanlı iş adamlarından hükümete çağrı

Bölgede yaşanan şiddet olaylarının ekonomiye vermiş olduğu zararlarla ilgili Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şubesi yaptığı açıklamada, hükümete vergi borçlarının ertelenmesi çağrısında bulundu.

Yapılan açıklamada, Türkiye’yi saran ateş çemberi ve yaşanan sürecin bir an önce son bulması gerektiği belirtilerek, “Bölgemizde derinden yaşanan terör eylemleri sivil halkı derinden sarsmıştır. Toplumun her kesimimde yaralar açan olaylar doğrudan ticaret hayatını da etkilemiştir.  Haziran seçimleri sürecini ticari olarak durgun geçiren bölgemiz esnafı ve imalatçılarının son iki buçuk aydır yaşanan çatışmalarla birlikte derinden sarsılmış ve ticaret hayatı durmuştur. Her anlamda olumsuz güvensiz ve huzursuz bir ortamda ticaret bitme noktasına gelmiştir.” denildi.

“Esnaf iş yapamaz hale gelmiştir”

Olayların esnafı kirasını dahi ödeyemez duruma getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Son aylara dair işçi maaşları, sigorta primleri, vergi ödemeleri, stopaj gibi birçok devlet alacağı ödenememiş faiziyle birlikte kabarmıştır. Her ay on binlerce lira zarar eden esnaf hazır birikimlerini de tüketmiştir. Kepenk kapatma, silahlı çatışma, bombalama olayları esnafın iş yapmasını engellemiştir. İmalat sektörü de kan ağlamaktadır. Nakliye firmaları doğuya mal getirmemekte, Hammadde tedarikçileri doğuya mal satmamak için çaba sarf etmektedir. Gereken hammaddenin nakliyesini bile sağlayamayan üreticilerimiz satış yapamamakta ürettiğini satamamaktadır. Fabrikalarımız zarar üzerine zarar etmektedir.” ifadelerine yer verildi.

“Bölgenin ticareti toparlanması için adımlar atılmalı”

Açıklamanın sonunda şunlar kaydedildi: “İş Dünyasında yaşanan bunca sıkıntı göz önüne alındığında devletin alacaklı olduğu vergi, sigorta primi ve stopaj ödemeleri gibi borçlar faiziyle birlikte artarak ticaret hayatını yaşanılmaz hale getirmektedir. Hükümetimizin iş dünyasını rahatlatmak adına alacaklı olduğu vergi, sigorta primi ve stopaj ödemelerini ileriki dönemlerde taksitli ve faizsiz olarak ödenmek üzere ertelemesi ticaret hayatını bir nebze olsun rahatlatacaktır. Doğrudan ticaret hayatına taze kan pompalayacak olan bu adımın seçim öncesi hayata geçirilmesi zaruri ve hayati bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bölgenin ticari olarak toparlanması her şeyin yolunda gitmesi ve gereken önlemlerin alınması halinde bile en erken 2017 yılı ilk yarısında mümkün olacağını düşünüyoruz. Bu sebeple telafisi imkânsız zararlar doğmadan önce tedbirlerin alınması gerektiğine inanıyoruz.” 

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.