banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği uyuz Nasıl bulaşır

Batman'da Halep keçisi yetiştiriciliğine başlandı

Kozluk ilçesinde Halis Işık ve Yılmaz Işık kardeşler, bölgeye getirdikleri Halep keçileriyle hayvancılık sektöründe Batman’da bir ilke imza attılar.

Işık kardeşler, 3 bin metre karelik arazi üzerine kurdukları büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı çiftliğinde Suriye’nin Halep kentinden kendi imkânlarıyla 17 adet Halep keçisi getirerek yetiştirmeye başladı.

Halep keçilerinin bölge keçilerine göre et ve süt üretimi bakımından daha zengin olduğunu ve bu yüzden bu sektöre girdiklerini ifade eden Halis Işık, “Ekonomik açıdan iyi ve gelir düzeyi yüksek olan Halep keçilerinin günlük süt oranı 3 litreden 6 litreye kadar çıkabilmektedir. Et konusunda tekkelerde canlı ağırlık 100 ile 110 kg arası gelmektedir. Yavru verimi olarak yılda 2 doğum gerçekleştiren bu keçiler, ikiz veya dördüz yavru verme kapasitesine sahiptirler. Ayrıca çok uysal hayvandırlar. Bu özellikleri bakımından bölgede yeni bir girişimde bulunduğumuzu düşünüyoruz. Ve bu işi daha ileri bir boyuta taşımak adına gerekli mercilerle de irtibata geçerek hayvancılıkta özellikle de Halep keçisi üretiminde bölgemizde yeni bir sayfa açmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Bölgede işsizlik oranının çok fazla olduğunu söyleyen Işık, “Arazimizde kendi imkânlarımızla bir çiftlik oluşturduk. Halep keçisi üretimi ilçemizde güzel bir girişim olarak halk tarafından yoğun bir ilgi topladı. Hayvancılığın yok olmaya başladığı bölgemizde böyle bir girişimin olması vatandaşları da heyecanlandırdı. Bizler bu işi daha ileri ve bölgesel bir boyuta taşımak istiyoruz. Şu ana kadar yaptıklarımızı kendi kısıtlı imkânlarımızla yaptık. Bu konuda bize hiçbir maddi veya manevi destek gelmedi.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Işık, ilçede ve bölgede Halep keçisi üretimlerinin yaygınlaşması ilçe ve bölge ekonomisine ve işsizliğe katkı sağlaması amacıyla yetkililerden bu konuda maddi ve manevi destek istediklerini belirtti. (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Taner 4 yıl önce

Slm abi satilik keci varmi elinizde