banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

Batman'da fıstık hasadı başladı

Türkiye’de Antep ile Siirt’e özgü olarak bilinen fıstık, son yıllarda Batmanlı çiftçilerin de gözde ürünü olmaya başladı.

Batman’ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı Eymir (Çala) köyünde Rüzgar ailesi olarak 220 dönüm üzerinde fıstık ektiklerini belirten Batmanlı fıstık üreticisi Mehmet Ali Rüzgar, Gaziantep ve Siirt fıstığının yanında ileride Batman fıstığı isminin de duyulması gerektiğini söyledi.

Fıstık ekiminin diğer zirai ürünlerden daha az maliyetli olduğunu söyleyen Rüzgar, “Biz tarlamıza daha önce buğday, arpa, mercimek gibi ürünleri ekiyorduk. Mazotuna, gübresine, hasadına çok para harcıyorduk. İstenen seviyede de ürün elde edemiyorduk. 2004’te tarlamıza Siirt’ten getirdiğimiz fıstık fidanları diktik. Keşke çok daha önce dikseydik. Diğer zirai ürünlere göre hem daha ekonomik hem de getirisi daha yüksek.” dedi.

Bir fıstık ağacının dikildikten 7 sene sonra ürün vermeye başladığını hatırlatan Rüzgar, “Bu sene tam olarak ilk hasadımızı aldık ve çok memnunuz. Tarla sahibi olan herkese tavsiyem tarlalarını fıstık tarlasına dönüştürsünler. Bu sene Siirt fıstığı kilosu 25 TL’dir.” şeklinde belirtti.    (M. Sait Çelik – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.