banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği uyuz Nasıl bulaşır

Bank Asya'dan Kaçış Başladı

"Gülen Hareketi'nin bankası" olarak bilinen Bank Asya 'dan ilk çeyrekte 4,5 milyar liralık mevduat çıkışı yaşanırken, kredilerde ve karlılıkta düşüş görüldü. Cemaatin bankası hükümetle girdiği kavgada kan kaybı yaşamaya devam ediyor.

TOPLAM MEVDUATININ ÇEYREĞİNİ KAYBETTİ!

Wall Street Journal Türkiye'nin haberine göre şirketten borsaya gönderilen 2014 ilk çeyrek finansal sonuçlarına göre bankanın toplam mevduatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında gerileyerek 14 milyar liraya indi.

Toplam krediler ise yüzde 18 oranında düşerek 16,8 milyar lira düzeyine geriledi. Gelişmeler bankanın karlılığına olumsuz yansıdı. Bankanın karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında gerileyerek 40,8 milyon lira oldu. Piyasa beklentisi bankanın 36 milyon lira kar açıklayacağı yönündeydi.

THY DE MEVDUATINI ÇEKMİŞTİ

17 Aralık Operasyonu sonrasında Gülen Hareketi ile AKP hükümeti arasındaki tansiyonun zirveye çıkması sonrasında bazı kamu kurumlarının Banka Asya'daki mevduatlarını çektikleri iddia edilmişti. Mevduat çekenler arasında Türk Hava Yolları (THY) yer almış, şirket bunu doğrulamıştı.

MEVDUAT KAÇISINA RAĞMEN YÖNETİM BAŞARILI

Deniz Yatırım Analisti Sadrettin Bağcı, bankanın mevduatlarının dörtte birini kaybettiğine dikkat çekerken, likidite yönetimi açısından yönetimin başarılı olduğunu kaydetti. Bağcı, "Bankadan mevduatlarda önemli bir çıkış görüldü. Ancak buna rağmen likidite yönetiminin başarılı olduğu görülüyor. Haftalık likidite rasyosu yüzde 133, aylık rasyo ise yüzde 105 düzeyinde. Burada likidite açısından kritik oran yüzde 100'dür" değerlendirmesinde bulundu. Bağcı, Bank Asya'nın son 2-3 yıldır yeniden yapılanma sürecinde olduğunu, bunun bu yılda devam ettiğini belirterek, "Bu yıl Bank Asya için zor geçecek. Ancak en azından şimdilik likidite ve sermaye açısından başarılı bir çeyrek geride kaldı diyebiliriz" yorumunu yaptı.

CEMAAT KATAR İLE MASAYA OTURDU

Kredilerdeki sert düşüşün etkisiyle bankanın Tier 1 sermaye yeterlilik rasyosu 1,75 puan artarak yüzde 13,1'e yükseldi.

Banka, siyasi arenada artan gerginliğin etkisi ile zor günler geçirirken, Katarlı Qatar Islamic Bank (QIB) ile Mart'ta stratejik ortaklık için masaya oturduğunu açıkladı. 1,5 milyar lira piyasa değerine sahip Bank Asya'nın Katarlılarla görüşmelerin hala sürdüğü belirtiliyor.

BANK ASYA'DAN HENÜZ SES YOK!

Banka Asya, finansal sonuçlara ilişkin henüz bir değerlendirme yapmadı.

Borsada Banka Asya hisseleri oldukça dalgalı ve sert bir seyir izledi. 17 Aralık sonrasın hisselerde sert düşüş gözlenirken 4 Şubat'ta operasyon öncesinde göre yüzde 50'ye yakın değer kaybederek yılın en düşük seviyesine indi. Buna karşın QIB ile ortaklık pazarlığının duyurulması ile hisseler hızla yükseldi ve 21 Mart-5 Mayıs tarihleri arasında yüzde 54 değer kazandı. Bankanın hisseleri bugün yılbaşına göre yüzde 13 primli işlem görüyor.

Kaynak: Habervaktim

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.