banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Bakandan elektrik açıklaması

Taner Yıldız,elektrik fiyatları,indirimEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, toptan elektrik fiyatlarındaki indirimin şu an için vatandaşa yansıyacak şekilde görünmediğini belirterek, Vatandaşımıza yansıyacak olası zamlara engel olabilmek açısından kamu kurumları kendi bünyelerinde birikebilecek bir miktar karı vatandaşımıza aktarmıştır dedi.

Yıldız, Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Enerji Bakanları toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Transneftin Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesinden çekildiğini açıklamasına ilişkin bir soru üzerine, özel sektörle yaptıkları ve Rusya hükümetiyle yürüttükleri çalışmalarda şu ana kadar kendilerine ulaşan bir olumsuzluk bulunmadığını kaydetti.

Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putinin Samsun-Ceyhan projesiyle ilgili çalışmaların bizzat içinde bulundukları ve destekledikleri yönündeki açıklamalarını anımsatan Yıldız, Ben bunun hükümetleri bağlayan bir konuşma olduğu kanaatinde değilim. Samsun-Ceyhan petrol boru hattına da sıkıntı vereceği kanaatinde değilim. Ama niçin böyle bir açıklamayı yaptılar. Bunu tekrar değerlendirmemiz lazım. Bizim muhatabımız hükümettir değerlendirmesinde bulundu.

Bir hükümet üyesi olarak kendisine böyle bir bilgi ulaşmadığının altını çizen Yıldız, projeye ilişkin anlaşma taslağı için 22-23 Eylül 2010 tarihinde önceden tespit edilmiş teknik heyetler görüşmesinin teyidi için Rusya Federasyonunun kendilerini aradığını söyledi.

Yıldız, Önceden beri tespit ettiğimiz yol haritası çalışmaları devam ediyor ve herhangi bir aksaklık görmüyoruz. Burgaz-Dedeağaçın olması veya olmaması ise, Samsun-Ceyhanla ilgili kararlılığımızda bir sıkıntı doğurmuyor diye konuştu.

Bakan Yıldız, geçen hafta Nabucco ile ilgili iyi niyet mektubunun imzalandığını ve projede önemli gelişmeler kaydedildiğini belirterek, Nabucconun gittikçe daha da olgunlaşan bir proje olduğunu belirtti.

Putinin Nabuccoya Azeri gazı bulmanın zorluğuna ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Yıldız, Bölgede çok farklı görüşler, tavsiyeler olabilir. Sonuçta bir fizibiliteden, ticari bir projeden bahsediyoruz. Nabucco bence kaynağını bulacaktır. Suudi Arabistan ve Katarı da katarak söylüyorum, gaz kaynaklarının gittikçe artıyor olması, önemli bir pazar yapılanmasına sebebiyet verecektir. Türkiye ve AB ülkeleri de buna dahil olacaktır diye konuştu.

Toptan elektrik satış fiyatlarındaki indirimin son kullanıcıya yansıyıp yansımayacağı konusunda Yıldız, şöyle konuştu:

Piyasada özel sektör ve kamu üreticileri var. TEDAŞ, EÜAŞ gibi kamu kurumlarında biriken karlardan bir kısmını kamu içerisinde düzenleyebilmek açısından, nihai tüketiciye gelecek olası zamları tolere etmek, dengelemek açısından TEDAŞta bir indirime gidildi. Bu, nihai tüketiciye yansıyacak zammı tolere etmek içindir.

Bu piyasaya bir müdahale değildir. Kamunun kendi içerisindeki fiyat regülasyonudur. Şu anda vatandaşımıza yansıyacak bir indirim görünmüyor. Vatandaşımıza yansıyacak olası zamlara engel olabilmek açısından kamu kurumları kendi bünyelerinde birikebilecek bir miktar karı vatandaşımıza aktarmıştır.

Yıldız, yenilenebilir enerji yasası için bakanlık olarak kendilerinin haziran ve temmuz aylarında hazır olduğunu ancak zaman bulunamadığı için yasanın çıkarılamadığını, yeni dönemde yasayı yeniden gündeme getireceklerini söyledi.

AA


Etiketler:  elektrik fiyatları 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.