banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Asuman Cevahir İstanbula açılıyor

Asuman Cevahir İstanbula Açılıyor

17 erkekle yarıştığı konukevi ihalesinden her türlü tehdit ve şantaja rağmen vazgeçmeyen ve 'Cevahir Konukevi'ni marka haline getiren Cevahir Asuman Yazmacı, "Benim bu duruşum ve cesaretim Urfa'da bir ezberi bozdu ve kadınların da önünü açtı" dedi. Cevahir'in yeni hedefi, İstanbul'da da yatırım yaparak dünyaya açılmak

Erkeklerle mücadele ederek başarıya ulaşmış bir girişimci Cevahir Asuman Yazmacı. Ancak kadınlara pozitif ayrımcılığa da karşı olan bir kadın. Yaratılmışların en güzeli olan insanın kesinlikle bir kıymet olduğunu vurgulayan Yazmacı ile sıfırdan bir marka haline getirdiği Cevahir Konokevi'nin hikayesini ve insana bakışını Yeni Şafak'a konuştu:

 

ANNESİNİ 10 YAŞINDA YİTİRDİ

 

Çocukluğunuz nasıl geçti?

Babam iki evli. Ben babamın ikinci evlliğindenim ve bir de ablam var. Babamın ilk eşinden de 11 çocuğu var. Dolayısıyla 13 kardeşiz. 1973 doğumluyum. Annem 1984 yılında yüksek tansiyona bağlı beyin kanamıasından vefat etti. Ben 11 yaşındaydım. Okula giderken vardı, geldiğimde ise yoktu.

 

10 YIL ECZANE İŞLETTİ

İş hayatına ilk nasıl girdiniz?

Ben hedefi tıp olan bir kişiydim, kısmet olmadı. 1997'de İTÜ Makina'yı kazandım, fakat gitmedim. Çünkü 1993'te eniştemin bir yakınıyla bir eczane açmıştık. 1994'te bu yakınımız, arazi meselesinden öldürüldü. 1994-2004 arasında o eczaneyi işlettim. O yıl eczaneden ayrıldım. Pratiğin içindeyim, ancak formel eğitimime de kaldığım yerden devam ediyorum. Şu anda bir ABD üniversitesinde uzaktan eğitimle işletme okuyorum. 8-9 ay sonra bitirmiş olacağım.

 

DÜRÜST VE KARARLILIĞI CAYDIRIYOR

 

Cevahir Konukevi nasıl oldu?

2005'te Cevahir projesi gündeme geldi. O zaman burası Valilik Konukevi adı altında Öğretmenevi şeklinde işletiliyordu. İhale açıldı. Ben de ilk defa bir ihaleye girecektim. Ailemden kimseye haber vermedim. Eniştemle birlikte gittim. İhaleye 19 erkek giriyordu, aralarında tek kadın bendim. İlki sonuçsuz olunca ikinci ihale açıldı. Aylık kira bedeli 2 bin 300 liradan ihale açık artırma yöntemiyle başladı. Yıllık bedel de 33 bin liraydı. En sona karşımda kalan beyefendi çıkışta bana dedi ki, 'Bana 20 bin lira verseydin şimdi burası sana 50 bine gelecekti.' Bunun üzerine ben de 'Size vereceğime devlete veririm' dedim. Çünkü ben o adama o zaman o parayı verseydim bugün Cevahir'e haraç almaya gelenlerin ardı arkası kesilmezdi. Şimdi Cevahir'e kimse yaklaşamıyor. Dürüst ve kararlı olursanız her şeyin önünde durabiliyorsnuz. Benim bu duruşum ve cesaretim Urfa'da bir ezberi bozdu ve kadınların da önünü açtı.

 

En güzel varlık kıymetlidir

 

İnsan kaynak mı kıymet mi?

Kesinlikle kıymettir. Çünkü insan, Allah'ın yarattığı en güzel varlık. Biz de onun keymetini bilmek zorundayız. İnsana kıymet olarak bakarsanız zaten o size kaynaklarıyla geri döner. Ben onlara 'İç konuk' diyorum. Onları memnun edersem dışarıdan çalışanlarım da gelenleri mutlu eder. Bütün personelin doğum gününü kutlarız. Ben de bizzat katılıyor ve hediyelerini veriyorum. Ayın personelini seçiyoruz. Birlikte sinemaya gidiyoruz. Urfa için bunlar yeni şeyler...

 

ÖLÜ SEZONDA İŞÇİ ÇIKARMAM

Genellikle Urfa'da turizm dışında sektör için ölü sezon sözkonusudur. Sezon bitince genellikle peronel çıkarılır. Lazım olunca tekrar geri alınır. Ben 6 yıldır işletmemde bunu hiç uygulamadım. 5 yıldızlı otel kökenli müdürüm bunu uygulamak için israrcı oldu, fakat buna müsade etmedim. Çünkü işimizin iyi olduğu dönemlerde istiyorsak, zor zamanlarda da biz onları taşımalıyız. Sonuçta herkes bir sorumluluk taşıyor.

 

Ağzımdan çıkanın sahibiyim

 

Nasıl bir patron ve yöneticisiniz?

Erkek egemen bir toplumda kadın işletmeci olmak zor. Başlangıçta kimse bir kadın tarafından yönetilmeye alışamamıştı. Ancak ben bir patron gibi değil de bu işi saygı ve sevgi çerçevesinde çözdüm. Bir de bu insanlara kimse verdiği sözü tutmamış. Hizmet sektöründe bu yaygındır. Ben onlara 'Ağzımdan çıkan her şeyin sahibiyim. Yapmam dediğim bir şeyi de hiç bir kuvvet bana yaptıramaz' dedim ve bunun gereğini yaptım. Zaman içinde bu anlaşıldı.

 

Prim veriyor musunuz?

Başlangıçta onlara gelire ortaklık teklif ettim, ancak onlar benim kadar cesur davranmadıkları için olmamıştı. 2007'de yineledim, yine olmadı.

 

Evlilik tekliflerine karşı dik duruyor

 

Evliliği düşünüyor musunuz?

Evlilik çok ciddi bir kurum ve fedakarlık gerektiriyor. Ben işimi ve insanları çok seviyorum. Evlendiğim zaman belki buna engel olacak durumlar çıkacak.

 

Evlilik teklifleriyle rahatsız edilmiyor musunuz?

Onların karşısında da dik duruyorum. Problem yok....

 

Yalnız mı yaşıyorsunuz?

Yanımda yaşayan bir kızımız var.

 

Güne nasıl başlıyorsunuz?

Sabahları yarım saat yürüyorum. Sonra duş ve kahvaltı... Zindelik için kahvaltıda yarım kaşık bal yiyorum. Bu arada haber kanalları ile gündemi izliyorum.

 

Hobiniz var mı?

Kitap okumak, müzik dinlemek... Zaman zaman tavla oynamak. Akşamları en az 1,5-2 saatimi okumaya ayırıyorum.

Kadınlara pozitif ayrımcılığa karşı

 

Çalışanlarınızın kaçı bayan?

Üçü... Ben kadınlara pozitif ayrımcılığa da karşıyım. Kadınlar, duruşları ve yaptıklarıyla o ayrımcılığı doğal olarak alırlar. Hakkediyorsanız zaten o size verilecektir. Bunu söylediğim zaman kadınlar da bana kızıyor.

 

Şanlıurfa İş Kadınları Derneği'nde neler yapıyorsunuz?

2007'de kurduk. Şu anda da başkanıyım. Birçok panel ve konferans yaptık. Şimdi de Harran Üniversitesi ile ortaklaşa 160 kadınımızı eğiteceğiz. Eğitim süresince de 15 lira günlük harçlık vereceğiz. 20'sine de KOSGEB'le girişimcilik eğitimi vereceğiz. Dolayısıyla 180 kadın eğitilmiş olacak.

 

Feminist misiniz?

Hayır değilim. Her şeyin yeri ayrı. Yönetimde 3 erkek üyemiz var. Hatta başkan yardımcım da erkek...

Ticarette önemli olan cesarettir

 

Konukevine ne kadar yatırım yaptınız?

Sadece ilk 7 günde 150 bin lira harcadım. Şimdiye kadar bu tutar 600 bin TL'yi bulmuştur.

 

Sermayeniz var mıydı?

Arazilerimizden gelen gelirim vardı. Onları burada yatırıma ve değere dönüştürdüm.

 

İhale kaç yıllık içindi?

Büyük bir çılgınlıktı, çünkü 3 yıl geçerliydi. Oysa benzer devlet ihaleleri 49-50 yıllıktır. Ama ticarette önemli olan cesarettir. O zaman o cesareti göstermeseydim bugün hiçbir şey yapıyor olamazdım. Şimdi bu isimle nereye gitsem iş yaparım. 3 yıl sonra yeniden ihale oldu, bu sefer 6 yıl için yıllık 67 bine aldık.

 

Süleymaniye bölgesini inceliyor

 

Müşteriniz kim?

Biz burada A ve A Plus müşteri grubuna hitap ediyoruz. Esasenda ben onlara 'Konuk' diyorum. Ben çalışma arkadaşlarıma şunu diyorum: 'Buraya gelenleri, evinize en çok sevdiğiniz kişi geldiğinde nasıl ağırlamak istiyorsanız lütfen burada da öyle ağırlayalım.' Bu ismi kullandığımız için Türk Dil Kurumu da bize ödül verdi.

 

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.