banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Martin Vitik HAMEDO Yayladağıspor

Asgari ücretin iş verene maliyeti ne kadar, maliyeti düşürülecek mi?

Yılbaşından sonra AK Parti hükumetinin vaadi olan asgari ücretin 1,300 uygulaması faaliyete geçirildi. ancak bu yeni asgari ücret uygulaması işverene büyük bir yük getirdi. peki, asgari ücretin işverene maliyeti ne kadardır? asgari ücretin maliyeti düşürülecek mi? Şu anki mevcut durumda maliyetler nelerdir? Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E.Sabri Ertekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve ilgili kurumlara bir yazı göndererek düşürülmesini talep etti.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E.Sabri Ertekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve ilgili kurumlara bir yazı göndererek, 1.935 TL olan asgari ücretli çalışanın işverene maliyetinin 1.547 TL’ye düşürülmesi ile ilgili işverenlerin beklentilerini ve taleplerini iletti.
Başkan E. Sabri Ertekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve ilgili kurumların Genel Müdürlerine gönderdiği yazıda şu ifadeleri kullandı: “Ak Parti Hükümetleri döneminde sağlık alanında çok ciddi atılımlar yapılmıştır. Bundan dolayı vatandaşta büyük bir memnuniyet hasıl olmuştur. Vatandaşın sağlık imkanlarına ulaşımı kolaylaşmıştır. Yaptığınız hizmetlerden dolayı kişi başına muayene ücreti ve ilaç fiyatları düşmüştür. Bu güzel hizmetlerinizden dolayı teşekkür ederiz.
Yaptığımız hesaplamaya göre 25 yaşında işe başlayan bir kişi 65 yaşında emekli olması şartıyla, aylık 247 TL’lik sigorta kesintisi, hem sağlık giderlerini hem de emeklilik maaşını karşılamaktadır. Asgari ücretliden vergi alınmaması gerekir.

Buna göre; 1.300TL’ lik asgari ücret,
İşverene 1.300 + 247 =1.547 TL’ye mal olmalıdır.
Şu anki mevcut durumda 1.935 TL dir.
Önerdiğimiz şekilde ilave giderler aşağıya çekilirse istihdam artar, kayıt dışı azalır, Devlete de yük getirmez.
Yeni teşvik sisteminden yararlanan tesislerde, kişi başına ek maliyetler işsizlik fonu ve damga vergisi 62 TL iken, eski tesisler ise SGK+Vergi+işsizlik fonu ve damga vergisi 635.- TL ödemektedir. Arada büyük fark vardır. Örneğin 350 kişi çalıştıran bir işletmenin ayda 200.550.- TL fazla ödeme yapması gerekmektedir. Bir yandan yeni yatırımlarla istihdam sağlanırken, bir yandan da eski tesisler aradaki maliyet farkından dolayı rekabet edememekte, kapanmak zorunda kalmaktadır. Sonuç olarak da toplamda kayda değer bir istihdam artışı gerçekleşememektedir.
Devlete yük getirmeyen söz konusu önerimizin Türkiye genelinde uygulanmasını, mümkün olmaması durumunda hiç olmazsa 6. Bölgede hayata geçirilmesi hususunu, Takdirlerinize arz eder, saygılar sunarım” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.