banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya

Antep fıstığı yeni pazarlara taşınacak

Antep fıstığı üretiminin artırılarak dünya pazarlarına taşınmasını hedefleyen Gaziantep Ticaret Borsası (GTB),  kümelenme çalışmalarının tamamladığı Antep fıstığı UR-GE projesi kapsamında üye işletmelerin temsilcilerine yönelik ‘Antepfıstığı İhracatı İhtiyaç Analizi’ toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Genel Sekreter Vekili Özgür Bayram, Gaziantep’in kültürel ürünü Antep fıstığını Ekonomi Bakanlığının desteklediği UR-GE projesiyle yeni hedef pazarlara taşıyarak, ihracatta yeni yol haritaları belirlemek istediklerini söyledi.

Proje kapsamında Antep fıstığı sanayicilerinin gerekli kümelenme çalışmalarını tamamladığını ifade eden Bayram, sektörün ihtiyaçlarını belirlemek için 3 yıl boyunca sürdürülecek bu projenin ilk ayağı olan ihtiyaç analizi toplantısını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Stratek Stratejik Teknolojiler Araştırma ve Geliştirme Şirketi Kurucu Genel Müdürü Dr. Binhan Oğuz Berksoy ise Antep fıstığı işletmecilerine hedef pazarların kapılarını aralayacak olan projenin ihtiyaç analizi sürecinin nasıl işleyeceği konusunda bilgiler verdi.

İhtiyaç analizinin Türkiye genelinde ve küme özelinde olmak üzere iki farklı şekilde yapılacağını kaydeden Berksoy, “Buna göre sektörün küresel pazarlardaki durumu, SWOT analizi, firmaların rekabetçilik durumu ve sektörü rekabette engelleyen unsurların tespitleri ayrı ayrı yapılacak çalışmalarla belirlenecek. Ayrıca hedef pazarlarda Türkiye ihracatının artırılmasına yönelik yeni yol haritalarının saptanması için de çalışmalar yürütülecek.” dedi.

Antep fıstığının dünya ithalatındaki yerini uluslararası Trademap verileriyle açıklayan Berksoy, 2014 yılı itibariyle antepfıstığı ürün gruplarına ait tüm ürünler için dünya ihracatının 3,4 milyar dolar olduğunu söyledi.

Ülkelerin Antep fıstığı ihracat verilerinin kıyaslamasında Türkiye'nin dünya pazarlarından 20 milyon dolar pay aldığını belirten Berksoy, bu rakamın UR-GE faaliyetleriyle daha yukarılara taşınabileceğini dile getirdi.

Toplantının son bölümünde ise UR-GE projesine katılan sektör temsilcilerinin sorularına yanıt verildi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.