banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Altın dakikalar içinde fırladı, Kritik eşiğe girdi

 

ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verileriyle altın dakikalar içinde yükselişe geçti.Uluslararası piyasalarda 1318 dolardan seyreden altın ABD'den gelen verilerin ardından günlükyüzde 1'in üstünde değer kazanarak 1330 dolara çıktı. Borsa da 79 bin puanın üstüne çıktı.

Piyasaların merakla beklediği ABD tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Beklentilerin çok altında kalan ABD tarım dışı istihdamı piyasalarda altının yükselmesine yol açtı. Dolarda düşüş meydana gelirken borsa 79 bin puanı geçti.

ABD İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI

ABD'de tarım dışı istihdam Eylül ayında 148 bin artış gösterdi. Beklentiler istihdamın 180 bin artacağı yönündeydi. Eylül ayında ABD'de işsizlik oranı ise yüzde 7.3'ten yüzde 7.2'ye geriledi.

ABD'de Ağustos ayındaki tarım dışı istihdam verileri ise revize edildi. Daha önce 169 bin olarakaçıklanan yeni istihdam rakamı 193 bin adet olarak düzeltildi.

ALTIN DAKİKALAR İÇİNDE YÜKSELDİ

ABD'de tahminlerin çok altında kalan yeni yaratılan tarım dışı istihdam rakamları en çok altınfiyatlarını etkiledi. Uluslararası piyasalarda altının onsu ABD'de istihdam rakamlarıaçıklanmadan önce 1318 dolarken dakikalar içinde yüzde 1'in üstünde değer kazanarak 1330dolara çıktı.

ALTINDA KRİTİK SEVİYE

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan altında 1345 dolar seviyesinin aşılmasıdurumunda çok pozitif bir trendin olacağını söyledi. Manukyan "Artık ötelendiği kesin olan tahvil alımı azaltılmasının tabutuna son çivi çakılmış oldu. Bu konunun bu yıl gündeme gelmesi çok zor artık. 1345 seviyesi aşılırsa çok pozitif olacak." dedi.

ABD'de tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamları ABD Merkez Bankası'nın tahvil alım programınıazaltma zamanlaması açısından büyük önem taşıyor. İşsizlik oranının 0.1 puan düşmesine rağmen yeni yaratılan istihdamın düşük kalması Fed'in piyasaya dolar pompalamaya devam edeceği şeklinde algılanırken bu da altın fiyatlarını kısa sürede yükseltti.

DOLAR DÜŞTÜ BORSA 79 BİNİ AŞTI

Öte yandan ABD istihdam rakamları doların TL karşısındaki değerini de az da olsa etkiledi.Açıklama öncesi 1.98 TL üzerinde seyreden dolar günlük yüzde 0.18 kayıpla 1.9740 TL'ye geriledi.

Açıklama öncesi ekside seyreden BİST 100 endeksi ise günlük yüzde 0,31 kazançla 78 bin 609puandan 79 bin 121 puana yükseldi.

Dolar Euro karşısında ise son iki senenin dibini gördü.

Kaynak: Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.