banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Aile çiftçiliği desteklenmeli

 Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Aile Çiftçiliği: Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse” konulu panel ZMO toplantı salonunda yapıldı.

Panelin oturum başkanlığını yapan TMMOB Denetleme Kurulu Üyesi Ramazan Tümen, Dünyanın geri bırakılmış coğrafyalarında açlığın kronikleşmiş bir sorun olduğunu belirterek “açlıktan insanlar ölmeye devam ediyorsa, bu, yeryüzünün ve bütün insanlığın en önemli sorunudur” dedi.

Aile çiftçiliği endüstriyel tarım sürecinden olumsuz etkilendi
Daha sonra söz alan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Bostan Budak, Birleşmiş Milletler, Gıda ve Tarım Örgütü’nün önerisi üzerine 2014 yılının Uluslararası Aile Çiftçiliği yılı ilan edildiğini belirterek; “Aile çiftçiliği, bir aile tarafından yönetilen ve gerçekleştirilen, kadınlar ve erkekler dahil olmak üzere, ağırlıklı olarak aile işgücüne dayalı tarım, ormancılık, balıkçılık, meracılık ve su ürünlerine yönelik üretim faaliyetlerini organize etme yöntemidir” dedi.

İkinci dünya savaşından sonra geleneksel tarımdan endüstriyel tarıma geçiş olmasına rağmen Türkiye’de kırsal nüfusun yaklaşık yüzde 24’lük bir oranla halen önemli bir paya sahip olduğunu söyleyen Budak, “Endüstriyel tarımda kullanılan yüksek verimli tohum, kimyasal ilaç ve kimyasal gübre pazarının kontrolünün dünyada bu alanlarda etkili firmalar tarafından yapılması, girdi fiyatlarının bu firmalar tarafından belirlenmesi ve bu girdilerin yoğun olarak kullanılması üretim masraflarının artmasına neden olmuştur. Dolayısıyla aile çiftçiliği endüstriyel tarım sürecinden olumsuz etkilenmiştir” diye konuştu.

Aile çiftçiliği desteklenmeli
Aile çiftçiliğinin sürdürülebilir tarım ve sürdürülebilir gıda üretimi bakımından önemine değinen Gıda Mühendisi Hülya Yılmaz; “Aile çiftçiliğinin; bütün insanların en temel haklarından olan güvenli gıdaya ulaşmalarını da kapsayan gıda güvencesinin sürdürülebilir olması için zorunlu olduğunu, halkların gıda egemenliğinin sağlanması ve korunması için tarımda şirketleşmenin değil aile çiftçiliğinin desteklenmesi gerektiğini” söyledi.

Tarım ve gıda ürünlerinde tekelleşme
Panelde son olarak konuşan Kimya Yüksek Mühendisi Mehmet Besleme ise, tüm Dünya’da sayısı 10’u geçmeyen çok uluslu şirketin, tarım ve gıda ürünlerini tekellerinde tuttuğuna dikkat çekerek “Bu şirketler veya taşeronları, yüzlerce çeşit ticari marka adı altında kendilerini gizlemekte ve Dünya’nın gıda kontrolünü ellerinde tuttuklarını maskelemektedir” dedi. (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.