banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Ahlat'ta patates bereketi yaşanıyor

Bitlis İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Bayram Baran, hasat yapılan patates tarlalarında incelemelrde bulundu.   Baran, Ahlat’taki patates ambarlarının Türkiye’de sayılı ambarlar arasında olduğunu belirterek, bu yıl Ahlat’ta 10 Bin ton tohumluk patates, 150 bin ton ise yemeklik patates üretimi yapıldığını söyledi.

Patates depolarını da inceleyen Baran, ilçede sertifikalı tohumluk üretimi ve sertifikalı tohumluk kullanımının her geçen yıl daha arttığını, kullanımın  üretimde oluşturmuş olduğu artışın herkesi memnun ettiğini belirterek, kaliteli üretim ve birim alandaki artışın diğer yıllara oranla arttığını fade etti.

Baran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İlimizde geniş bir alanda üretimi yapılan yemeklik patateslerin sertifikalı tohumluk ihtiyacını karşılamak ve patateste karantina etmeni zararlı organizmaların görüldüğü bölgelerden gelebilecek hastalıklı patateslerin ilimiz topraklarına bulaşmasını önlemek amacıyla, 2008 yılından itibaren sertifikalı tohumluk patates üretimine ağırlık vermekteyiz. 2008 yılında 164 dekar alanda 820 ton sertifikalı patates tohumluğu üretimi yapılırken bu sayı 2015 yılında bin 880 dekar alanda 10 bin ton sertifikalı patates tohumunun hasadı gerçekleşmektedir. 2015 yılında 6 sertifikalı tohumluk üreticisi ile bin 880 dekar alanda 10 bin ton sertifikalı patates tohumu üretimi  gerçekleşti. Bu miktarın Türkiye sertifikalı tohumluk üretiminin yaklaşık yüzde 5’ine tekabül etmektedir.”  dedi.

Ahlat’ta yaklaşık 40 bin dekar alanda 150 bin ton patates üretiminin yapıldığına dikkat çeken Baran, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün bin 880 dekar alanda 10 bin ton sertifikalı patates tohum üretimi yapılmaktadır.  Bu miktar ilk olarak üretimine başlanan 2008 yılında 164 dekar alandan sağlanan 820 ton üretim ile karşılaştırıldığında, ciddi bir tohum üretimi artışı olduğunu göstermektedir. Sertifikalı tohum üretiminin, aynı zamanda verime de etkisi oldu. Çiftçimiz burada daha çok yemeklik patates üretimi yapmaya ve burada hasadı yapılan ürünleri iç ve dış pazarlara satmaya başladı.

Bitlis'in sertifikalı tohum üretiminde bölgenin en önemli merkezlerinden biri haline gelmesinin en büyük nedenlerinden biri, toprak yapısının çok bakir olması ve hastalıklardan arınmış olmasıdır. Bu da sertifikalı tohum üretiminde bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor. Diğer tarafta bakanlığımızın sertifikalı üretime vermiş olduğu desteklerle ilk başta 820 tonlarla başladığımız sertifikalı üretim, şimdilerde 10 bin ton seviyesine ulaştı. Gelecek yıl ise 15 bin ton üretim hedefliyoruz.”diye konuştu.

Sertifikalı patates tohumu üretimi için Bitlis topraklarının istenilen düzeyde olduğunu kaydeden Baran, “Patates üretiminin ve satışının daha iyi bir düzeye ulaşması için üreticilere gereken desteği vereceğiz. İl ve ilçelerimizde her geçen gün yapılan doğru uygulamalarla verim artıyor. Buda hem çiftçimize hem de ilimize katkı sağlıyor. Her geçen yıl üretim hedeflerimizi arttırarak daha çok üretim yapmaya çalışacağız.” ifadesini kullandı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.