banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Ahilik haftası Şanlıurfa'da coşkuyla kutlandı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Sarayönü, ve Haşimiye esnafını ziyaret etti onlara karanfil hediye etti.

 

Başkan Güvenç  ardından Gümrük Hanı'nda düzenlenen törene katıldı.  Tören esnafın duası  saygı duruşu ve  İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, yaptığı konuşmada, ahilerin asırlardır Anadolu medeniyetine yön verdiğini söyledi.

 

Anadolu kültür felsefesinin dürüstlük ve hoşgörü üzerine kurulduğunu belirten Başkan Güvenç, ahilik ilkelerinin insanlık ilkeleri olduğunu ifade etti.

 

Dünyada ki ekonomik gelişmelerin her esnafın takip etmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Güvenç, şunları söyledi:

 

"Hiç şüphe yok ki hükümet olarak devlet olarak bugün dünkünden çok esnafımızın yanındayız. Bakın kredi faizleri bu ülkede gecede 7,8 binlerde hamd olsun şimdi çok makul seviyelere indi. Küçük ve orta ölçekli esnaflara verilen destekler 10 yıl öncesine göre kat ve kat arttı. Ayrıca müteşebbisler için KOSGEP üzerinden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üzerinden çok önemli destekler var.  Esnafımızın sanatkarlarımızın bunları takip etmesi incelemesi ve bu destekten faydalanması gerekiyor."

 

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik da Ahilik haftasının Kırşehir başta olmak üzere 81 ilde dua ve öğütlerle kutlandığını hatırlattı.

 

Ahiliğin en önemli ilkesinin dayanışma ve hoşgörü olduğunu aktaran Şenlik, "Toplumumuzun ekonomimizin temel ve can damarı olan esnafımız bir yandan toplumumuzun aynasıdır. Yarının ustaları olan çıraklar hem ustalık eğitimini hem de dürüstlük ve hoşgörü eğitimini ustalarının yanında alıyor. Ahilik ilkeleri çerçevesinde aldığı bu eğitimle topluma yön veriyorlar" dedi.

 

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay ise Ahilik sisteminin kurucusunun Ahi Evran ve Ahilik hakkında bilgi verdi.

 

Konuşmaların ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Grubu tarafından Anadolu'da esnaf tarafından çırağın kalfa, kalfanın da usta olmasını simgeleyen "şed kuşanma" töreni canlandırıldı.

 

Son olarak başarılı ahilere plaket verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.