banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Milot Rashica Milot Rashica Galatasaray Ömer Uzun

Ağrı Hayvan Borsasında Kurban Bayramı hareketliliği

Nüfusunun yüzde 84’ü tarım ve hayvancılıkla uğraştığı illerden biri olan Ağrı’da hayvancılıkla uğraşan vatandaşların geçmiş yıllara oranla daha sıkıntılı olduklarını ve beklentilerinin karşılanmadığı belirtiliyor.

Kurban Bayramının yaklaşması sebebiyle canlı hayvan piyasasının biraz da olsa canlandığını belirten Ağrı Hayvan Borsası yetkilileri, son bir aydır yaşanan saldırılar sebebi ile piyasada ciddi bir tereddüttün olduğunu ifade ettiler.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile tahmini bazı verileri açıklayan Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran, Ağrı’nın temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek, “İlimizde çalışan nüfusun yüzde 84’ü tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. İlimizden 2015 yılında kurbanlık olarak İl dışına sevk edilmesini beklediğimiz yaklaşık 40 bin büyükbaş ve 105 bin küçükbaş hayvandan 418 milyon 250 bin TL gelir elde edilmesini bekliyoruz. “ dedi.

Vatandaşların kesimler sırasında uymaları gereken kuralları ihmal etmemesi gerektiğini ifade eden Demirkıran, Ağrı’da kurbanlık olarak kesilecek hayvanların kesimleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgilendirmede bulundu.

Demirkıran, “Bunları şu şekilde özetleyebiliriz; Kurban hizmetleri Komisyonu’ nun belirleyeceği alanlarda kesimlerin yapılmasına özen gösterilmeli, köy ve beldelerde yapılacak kesimlerin ise uygun alanlarda yapıldıktan sonra sakatat, iç organ ve atık kısımların uygun bir şekilde taşınması ve toplanarak imha edilmesi gerekmektedir. Kurban hizmetleri Komisyonu kararlarına uyulmaması, kesimlerin belediye tarafından belirlenen yerlerde ve uygun şartlarda yapmayan vatandaşlarımıza, kabahatler kanununun ilgili maddesine göre ceza-i işlem uygulanacaktır. “ şeklinde konuştu.

Kurban bayramı öncesi canlı hayvan piyasasının biraz hareketlendiğini belirten Feyat Balcı ise, canlı hayvan piyasasının bir hafta öncesine göre daha iyi olduğunu, olayların yaşandığı günlerde ise piyasalarda sıkıntı oluştuğunu söyledi.

Balcı, “Şu anda il dışından hayvan gelmediği için fiyatlar biraz yüksek. Elindeki hayvanları satan satıcılar, Kurban Bayramı öncesi bir girişimde bulunamıyor. Çünkü ne olacağı belli değil. “ dedi.

20 yıldır hayvancılıkla uğraştığını, bunca yıldır bu yıl olduğu gibi bir sıkıtı ile karşılaşmadığını belirten çiftçi Mehmet Ördek,  piyasadan memnun olmadıklarını söyledi.

Ördek, “5 bin TL’lik hayvan 3 bin TL’ye kadar inmiş. Kimse il dışından gelip de buradan hayvan alamıyor. Maalesef yabancı insanlar korkudan buralara gelemiyor. Kurban Bayramına yakın ithal hayvan veya et getirilirse piyasanın daha da kötü olacağına benziyor. “ şeklinde konuştu.

Son yaşanan olayların canlı hayvan piyasasını çok olumsuz etkilediğini kaydeden Cafer Levent isimli canlı hayvan satıcısı ise sözlerini şöyle tamamladı:

” Bu son olaylar nedeni ile piyasada büyük sıkıntı var. Biz olayların çıkmasını istemiyoruz. Bölgemizde huzur istiyoruz. Bu olaylar sebebi ile de hayvan fiyatlarında indirim yapmak zorunda kalıyoruz. Ne gelen oluyor il dışında ve ne de buralardan başka yerlere gidilebiliyor. Böyle gitmesi durumunda durumumuz çok kötü olacaktır. “ (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.