banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

9 bin Bağ-Kur’luya basamak piyangosu vurdu
Sosyal  Güvenlik Kurumu (SGK), 2000 yılı öncesinde emekli olanların maaşlarında iyileştirmeyi öngören intibak düzenlemesinin ardından, önemli  bir mağduriyeti gidermek için düğmeye bastı. SGK, kamuoyunda ‘basamak mağduru’ olarak bilinen 9 bin 236 Bağ-Kur’luya geriye dönük ödeme yapma kararı aldı. Karar çerçevesinde, basamak mağdurlarına ‘satın aldıkları basamaklara’ göre 15-20 bin lira arasında toplu ödeme yapılacak.
Basamak sıkıntısı 9 yıl önceye dayanıyor. 2003 yılında çıkarılan 4956 sayılı kanun ile Bağ-Kur’lulara basamak satın alma hakkı verildi. Bağ-Kur üyeleri, peşin prim ödemesi yaparak maaşlarını yükselttiler. Ancak maaşlarının hesaplanması tartışma konusu oldu.
9 yıllık sorun çözülüyor
Basamak satın alan Bağ-Kur’lular SGK’nın hesaplamasına itiraz ettiler. Bazı üyeler konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, hesaplamaların yeniden yapılması yönünde karar aldı. SGK da, mahkemelerin örnek kararları üzerine, basamak satın alan tüm Bağ-Kur’luların maaşlarını yeniden hesaplama ve geriye dönük ödeme yapma kararı aldı. SGK yetkilileri, hesaplamaların tamamı ağustos ayına kadar tamamlayarak aynı ay içinde basamak mağdurlarına ödeme yapmayı planlıyor. SGK’nın yeni hesaplama kararından, basamak satın alan ve satın alma bedellerini ödeyen tüm üyeler yararlanacak. Basamak satın almak için 9 bin 236 kişi başvurdu. 2 bin 650 kişi borçlarını ödemediği için haktan yararlanamadı. Geri kalanların 4 bin 839’una maaş bağlandı. Bin 747 kişi ise aylık bağlama şartları oluşmadığı için bekleme aşamasında.
Asgari ücret 1 temmuz’da zamlanıyor
MEMUR ve memur emeklilerinin maaşlarının ardından asgari ücret 1 Temmuz’dan itibaren zamlanıyor. Halen brüt 886.50 lira asgari geçim indirimi ile birlikte net 701.14 lira olan asgari ücret, 1 Temmuz tarihinden itibaren yüzde 6.09 oranında zamlanacak. Yeni zamla birlikte brüt asgari ücret tutarı 940.50 liraya, asgari geçim indirimi ile birlikte net 739.79 lira olacak. Bu arada,  yaklaşık 2 milyon memur emeklisinin altı aylık zam farklarının hesaplama işlemleri devam ediyor. Yetiştirilebilirse 22 Haziran’da, yoksa 25-26 Haziran tarihlerinde farklar ödenecek. Memurlar da, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 4 oranında ikinci altı aylık zamlarını alacaklar.
Doğalgazda Botaş sıkıntısı, zam getirebilir
DOĞALGAZDA zam yine kapıya dayandı. Doğalgaza 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere yapılan yüzde 18 oranındaki zam da Botaş’ı kurtarmadı. 2011 yılında 1 milyar liranın üzerinde zarar eden Botaş, halen maliyetine gaz satışı yapıyor. Bu da kurumun finansman sıkıntısına girmesine neden oldu. Botaş kaynakları 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yeni bir zam yapılması görüşünü savunuyor. Ancak bu konuda, henüz bir karar verilmedi. Hükümet, Botaş’ın talebine onay verirse, 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yeni bir zam yapılması gündeme gelecek. Enerji kulislerinde, Botaş’ın yüzde 10 düzeyinde bir zam talebinin olduğu konuşuluyor.
Akaryakıt marker cihazını bilgisayar sanıp çaldılar
GEÇEN hafta basında yer alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndaki, ‘marker cihazı’ hırsızlığının ayrıntıları netleşti. Buna göre, hırsızlık olayı Konya’da gerçekleşti. Kaçak akaryakıt denetimi için Konya’ya giden bir denetim elemanı, ‘marker tespit cihazını’ da Konya’ya götürdü. ‘Masaüstü bilgisayar’ görünümündeki cihaz, denetim sırasında Bakanlığa bağlı birimden bir hırsız tarafından çalındı. Hırsız henüz bulunamadı. Ancak, ilk incelemelerde hırsızın cihazı, bilgisayar zannederek çaldığı belirlendi. TÜBİTAK tarafından geliştirilen cihaz, uydu aracılığı ile takip ediliyor. Cihaz bugüne kadar çalıştırılmadığı için yeri tespit edilemedi. Yetkililer, marker cihazının üçüncü kişiler tarafından kullanılmasının mümkün olmadığını belirterek, dolayısıyla cihazın akaryakıt firmaları tarafından kullanılacağına ilişkin iddiaların da gerçeği yansıtmadığını bildirdiler. Güvenlik güçleri, kayıp marker cihazının izini sürerken, Sanayi Bakanlığı da hırsızlık olayıyla ilgili olarak soruşturma başlattı.
Akaryakıtta ‘İmarbank’ modeli
UZAN Ailesi’ne ait İmarbank’ta uygulanan çifte kayıt sistemi, akaryakıt bayilerine ‘ilham’ oldu. EPDK’nın yaptığı denetimlere göre, Türkiye genelindeki yüzlerce akaryakıt bayisi, ‘kaçak’ ve ‘yasal’ olmak üzere çifte düzenek sistemi kullanıyor. İhbarları değerlendiren EPDK, 350 akaryakıt bayisinde bu sistem olduğunu belirledi. Tespit edilemeyen daha birçok akaryakıt bayisi olduğu tahmin ediliyor. Bu akaryakıt istasyonlarına sadece 12 bin lira ceza verilebiliyor. EPDK, cezaları artırmanın yollarını arıyor.
‘Kıyak’ polemiğine Bakanlık el koydu
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, ünlü işadamı Ali Ağaoğlu ile bir ulusal gazete arasında geçtiğimiz günlerde patlayan ‘2B arazisi polemiğine’ müdahil oldu. CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı’nın konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ali Ağaoğlu’na ‘kıyak çekildiği’ öne sürülen 92 ada 12 no.lu parselle ilgili hususların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Bayraktar, arsaların satışı konusunda devletin ve vatandaşın herhangi bir hak kaybının olmadığını vurguladı. Star- HÜSEYİN ÖZAY

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.