banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

2. ULUSAL PAMUK ZİRVESİ BAŞLADI
2. ULUSAL PAMUK ZİRVESİ BAŞLADI.




Ulusal Pamuk Konseyinin bu yıl ikincisini düzenlediği ve “Türkiye’de Pamuk Üretiminin Geleceği” konulu Ulusal Pamuk Zirvesi;  Şanlıurfa Valiliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Şanlıurfa Ticaret Borsası koordinatörlüğünde Şanlıurfa’da başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan Pamuk zirvesinde ilk olarak katılımcılara Pamuk konulu sinevizyon gösterisi sunuldu. Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya; GAP Bölgesi ve Şanlıurfa’da bulunan pamuk üreticilerinin sorunlarını anlatarak, çırçır fabrikası sahiplerinin destekleme alamadığını ve onlara üvey evlat muamelesi yapıldığını söyledi. Başkan Kaya; “Türkiye pamuk üretimi son yıllarda her yıl düşme göstermiştir. Bu düşüşün çok daha dramatik olmasını ise GAP bölgesi pamuk üretimindeki artış engellemiştir.  2010-2011 sezonu itibariyle Şanlıurfa tek başına lif pamuğun (balya) % 40,1’ini gerçekleştirmektedir. Bu artışa rağmen Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2010-2011 sezonunda Türkiye 729 bin ton pamuk ithal etti ve bunun karşılığı 2 milyar doların üzerinde döviz ödedi. Ülkemiz pamuk üretiminde kendi kendine yeter bir ülke durumuna gelmek zorundadır. Hepimizin bildiği gibi yılda yaklaşık 1 milyon ton pamuk ihraç eden Hindistan’ın aldığı      ihraç yasağı kararı bir anda pamuk piyasasında dalgalanmalara yol açmıştır. İhraç yasağını bir iki gün içinde kaldırmakla beraber gene de etkisi olmuştur.  Bu da gösteriyor ki tekstil sanayi için pamukta kendi kendine yeter ülke olmak zorundayız.” diye konuştu. Pamukta istenilen düzeye ulaşabilmek için üreticiden iplikçiye varıncaya kadar var olan sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini aktaran Başkan Kaya;  “Çırçırcı sorunu (tam bir üvey evlat) her konuda herkes çırçırcıyı suçluyor. Teşvik yok, hibe yok ancak çırçır işletmelerinin çok büyük kısmı modernize olmaya muhtaçtır. Bu işletmelerin desteklenmesi gerekir.” dedi. Pamuğun iptidai depolarda ve ya açıkta sundurma altında depolanmakta olduğunu ve pamuğun toz, toprak gibi faktörler nedeni ile fiziki ve kalite kayıplarına maruz kaldığını aktaran Kaya, kurulacak lisanslı pamuk depolarının bu anlamda büyük bir önem teşkil ettiğini vurguladı.  Kaya; “Destekleme primleri en az 5 yıllık bazda açıklanmalıdır. Bu çiftçinin ve çırçırcının önünü görebilmesi açısından son derece önemlidir.  Önümüzdeki yıl destekleme primi verilmez ise pamuk üretimi yok seviyesine gelecektir. Peki, işletme kapasitesini artırmak veya modernize etmek isteyen çırçırcı bu durumda ne yapacaktır. Yeterli pamuk bulamayacaktır işleme için ve iflas edecektir. Çırçır işletmesi ve çiftçinin önünü görebilmesi için bu şarttır. Bu çok yıllık sistem ABD’ de uygulanmaktadır. Pamuk toplama işçiliğindeki yüksek fiyat ve işçi bulmada yaşanan sıkıntıların devam etmesi nedeniyle makineli hasada geçiş zorunlu hale gelmiştir. Ancak bu makineli hasatta var olan toplamdaki yaprak karışımı kirliliğinin de önüne geçilmek zorundayız.  Pamuk toplama makineleri ithalatındaki sayı kısıtı ortadan kaldırılmalıdır.  Özellikle gelişmiş ülkelerde organik pamuktan yapılan tekstil ürünlerinin tercih edilmesi sebebiyle, organik pamuk üretimi ülkemizde teşvik edilmeli ve artırılmalıdır.” diye konuştu.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise; Pamuğun Şanlıurfa için çok önemli olduğunun altını çizerek “Şanlıurfa’da siyasetçi ya da vali iseniz pamuğu sevmek zorundasınız.”dedi.  Vali Güvenç; pamukta yeni ufuk ve vizyon elde ederiz diye düşünüyorum. İyi bir dönemde, yokluğun varlığı dönüştüğü bir dönemdeyiz. Üzerinde oturduğumuz bir cevheri daha iyi yönetme ve tartışma ortamında bu ovaya, sadece Şanlıurfa değil Türkiye sahip çıkmalı el birliğiyle yönetmeliyiz ve dolayısıyla geleneksel anlayışımızı bırakmalıyız, yoksa heba ederiz bütün emekleri. 1 milyon 500 bin hektar alanı sulama alanına kavuşturma hedefimiz var. GAP Bölgemizde bir cumhuriyet proje olan GAP Projesi büyük bir ivme kazanmıştır.” diye konuştu. Vali Güvenç; Şanlıurfa’da modern anlamda 4 adet çırçır fabrikasının kurulacağı müjdesini vererek ; “Toplantılar sonucu Şanlıurfa dışındaki yatırımcılarla bir araya gelip hem kaliteli pamuk üretmeli hem toprağın ve suyun kıymetini bilmeli hem de iş ortaklığı yapmalıyız.” dedi.  Çiftçilerin enerji ile ilgili sıkıntılarına da değinen Vali Güvenç; “yer altı enerji maliyetleri çiftçilerimizin belini büküyor. Sulama yaparken kaçak elektrik kullanmamalıyız. Terör ve kaçak elektrik en önemli handikap huzur ve kayıtlı ekonomiye geçeceğiz. Bu bölge GAP’la birlikte çok büyüyecek ve Amerikalıda Ege’lide bu bölgeye gelip yatırım yapacak.” diye konuştu.

Toplantıya katılan Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu ise; pamuğun ürüne dönüştüğü andan itibaren hayatımıza giren bir ürün olduğunun altını çizerek, insan hayatının vazgeçilmez bir ürünü olan pamuğun kaynak ülkelerinden birinin Türkiye ve Türkiye’de de Şanlıurfa olduğunu söyledi. Uslu; “Hükümetimiz 5 milyar desteklemenin 1 milyarını pamuğa vermiştir. Daha güçlü ve verimli bir üretim mekanizması için aynı zamanda ihraç malı olan pamuğun kalitesini birlikte arttıracağız.” dedi.

Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman ise; “Urfa’da pamuğu ekmeye başladığımız yıllardan bu yana nereden nereye geldiğimizi Devletin sağladığı katkıları Ülkemizdeki durumu beraber yaşadık. Suruç çiftçilerimizin sulama ile ilgili durumu yeni değil. Suruç çiftçisi sulama sorunundan dolayı pamuk üretimini bıraktı. Bu yıl beyaz altın pamuk Çukurova’yı ve Ege’yi ihya etti. Şanlıurfa’yı da ihya edecek ve farklı bir şekilde ayağa kaldıracaktır” dedi.

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, Türkiye’nin önemli bir pamuk üreticisi olduğunu belirterek pamuğun stratejik bir ürün olduğunu ve uygun üretim koşullarına uygun olduğunu söyledi. Kocagöz, kendilerine destek veren Şanlıurfa Valiliği’ne ve diğer yetkililere de teşekkür etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Talat Şentürk;  “Son yıllarda pamuk ekimi ve üretimi gittikçe gelişiyor. Türkiye 75 milyon Türkiye nüfusunu artı 30 milyona yakın turisti doyuruyor ve 15 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Bununla beraber büyük firma ve işletme sayısında artış oldu.”  dedi.



Konuşmaların ardından Şanlıurfa Özelinde GAP bölgesi pamuk sorunları, Türkiye’de ve Dünyada ve pamuğun pamuklu tekstilin genel durumu, Türkiye pamuk üretimindeki gelişmeler, sıkıntılar ve çözüm önerileri ve pamuk üretiminde sürdürülebilirlik, Ulusal pamuk üretimi ve politikaları ve Türkiye tekstil ve konfeksiyon dış ticareti konuları tartışıldı.

Pamuk sektörünün önemli isimlerini bir araya getiren zirveye Şanlıurfa Valisi Celalettin GÜVENÇ, , Şanlıurfa Milletvekilleri Zeynep Karahan USLU ve Yahya AKMAN, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış KOCAGÖZ, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet KAYA, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut ÖKTEN, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ahmet YILMAZ çırçır fabrikası sahipleri ve çevre illerden gelen Ticaret Borsası başkanları ve çiftçiler katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.