banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

2 milyar dolarlık kazanç iddiası

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her defasında bu operasyonun ekonomik bir operasyon olduğu yönündeki açıklamaları netleşmeye başladı. SON.TV iddiasına göre, 17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk soruşturması başlamadan önce Bank Asya yetkililerinin operasyondan haberdar oldukları ve bankanın tüm mevduatını dövize yatırdığı iddia edildi.

BANK ASYA PİYASADAN DOLARLARI TOPLADI

17 Aralık'ta başlayan operasyonlar öncesi, Bank Asya Genel Müdürlüğü yetkililerine bilgi verildiği iddia edildi. Bank Asya'nın ise mevduatında bulunan bütün sermayesini dövize bağladığı piyasadan yüklü şekilde döviz topladığı iddia edildi. Operasyon başladığında, bakanların istifası, savcıların her açıklaması dövize büyük derecede etki etti. Söz konusu bankanın bu krizde 2 milyar dolar kazanç elde ettiği de iddialar arasında yer alıyor.

OPERASYON BİLGİSİ VERMİŞ

Türk İstihbarat birimlerine göre 17 Aralık yolsuzluk operasyonundan önce SABAH Gazetesi Özel İstihbarat Birimi'nin deşifre ettiği "Cemaat'in Emniyet İmamı" olduğu öne sürülen Osman Hilmi Özdil'in Ümraniye'de bulunan Bank Asya yerleşkesinde operasyondan önce bankanın Genel Müdürü Ahmet Beyaz ile görüştüğü de ileri sürülüyor. Bu görüşmeler ilginç bulunuyor.

MALİYE BAKANLIĞI DEVREDE

Öte yandan bütün bu gelişmelerden sonra Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), MASAK, SPK, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın konu ile ilgili inceleme başlattığı da elde edilen bilgiler arasında yer alıyor.

HALKBANK'IN DEĞERİ DÜŞTÜ, BANK ASYA MEVDUATINA DEĞER KATTI

İstanbul merkezli yolsuzluk operasyonun etkilerine bakıldığında son 1 haftada devletin halka açık şirketlerinin değeri tam 20 milyar dolar düştü. Sadece Halk Bankasının değer kaybı ise 1 milyar 625 milyon dolar oldu. Halk Bankasının toplam hisse senedi değeri ise 9 milyar 498 milyon dolardan 7 milyar 873 milyon dolara düştü. Asya Bank ise bu operasyonda 2 milyar dolar kazanç sağladığı iddia edildi.

SAVCI MUAMMER AKKAŞ KONUŞTU, DOLAR REKOR KIRDI

Sözde yolsuzluk operasyonun başlaması ile ekonomide ciddi anlamda hareketlilik olmuş, borsa ve dövizde ciddi anlamda yükseliş sağlanmıştı. İkinci dalga operasyonu yürüten savcı Muammer Akkaş'ın görevinden alınması ve bunun üzerine sert açıklama yapmasının ardından dolar 2,14 TL'ye yükselmiş, doların bir gün içinde rekor üstüne rekor kırması borsayı da sert düşürmüştü. Borsa günlük yüzde 2,40 kayıpla 64 bin 515 puana gerilemişti.İkinci dalga operasyonunun gölgesinde gün içinde 2.1033 TL ile rekor kıran dolar operasyonu yürüten Muammer Akkaş'ın çok sert açıklamalarının ardından dakikalar içinde yükselmişti. Önce 2.1072 ile rekorunu tazeleyen dolar kısa süre içinde 2.14 TL'yi geçti. Dolar açıklamanın yapıldığı dakikalarda 2.1340 TL'den işlem gördü. Dolardaki rekora Euro ve döviz sepeti de eşlik etti. Euro 2.9314 TL ile rekorunu tazelerken döviz sepeti 2.52 TL'yi aştı. Savcı Akkaş'ın açıklamaları öncesi dolar 2.0970 TL'de bulunuyordu. Açıklamaların ardından sadece 25 dakikada dolar 2.14 TL'yi görmüştü.

ERDOĞAN BAYRAKTAR İSTİFASI BORSADA DEPREM ETKİSİ YARATTI

25 Aralık 2013'te Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın istifasının açıklamasının ardından borsa sert düşüş yaşamış, dolar ise yine yükselişe geçmişti. Güne sakin başlayan dolar, üç bakanın istifa etmesi sonrasında yükselişe geçmiş, gün içerisinde 2,0621'e kadar gerileyen dolar, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın istifası sonrasında yükselişe geçerek 2,0868'e çıkmıştı.

TÜRK EKONOMİSİNE 300 MİLYAR KAYBETTİRMİŞTİ

Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizi olan, Türkiye'ye 300 milyar lira kaybettiren, binlerce kişinin işsiz kaldığı, yüzlerce işyerinin kepenk kapattığı 2001 krizinin üzerinden yıllar geçti. Şubat 2001'de Milli Güvenlik Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında 'Anayasa kitapçığı' fırlatılmasıyla fitili ateşlenen krizin ekonomide kazananı SABANCI Holding olmuştu.

Kaynak; son.tv

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.