banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Diyarbakır Şırnak Gaziantep Adıyaman

1.6 milyon taşeron işçiye müjde

KIDEM tazminatı fonu taslağını askıya alan hükümet, taşeron işçilerin özlük ve sosyal haklarında iyileştirme öngören yasa tasarı taslağı üzerinde çalışmalarını hızlandırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taslakla ilgili çalışmasını tamamladı.

Taslak bu ay içinde tarafların görüşüne açılacak.

Yılın sonuna kadar da Meclis'e sunulacak. Kamuoyunda taşeron işçi olarak bilinen alt işverenlere ait işletmelerde çalışan işçilerle ilgili hazırlanan taslakta, taşeron işçilerin hakları diğer işçilerle eşitleniyor.

Buna göre taşeron işçilerinde kıdem tazminatı, yıllık 15 günlük izin, doğum ve ölüm izinleri olacak. 

Söz konusu haklar, yasa ile güvence altına alınıyor. Mevcut sistemde de taşeron işçilerin bir çok hakkı bulunuyor. Ancak bu haklar işverenler tarafından çoğu zaman uygulanmıyor. Örneğin alt işverenlere ait işletmelerde bir yıl dolmadan önce işçileri sözleşmeleri feshedilerek işçilerin kayıtları yeni şirket üzerinden yapılıyor.

Yeni düzenleme ile bu tür hilelere başvuranlara, yeni iş verilmemesi, bazı kamu haklarından mahrum bırakılması gibi bazı yaptırımlar getiriliyor. Ayrıca yine maaşları düzenli ödemeyen alt işverenlere yönelik de denetimlerin arttırılması öngörülüyor.

Taşeron sayısı memurları yakaladı

Taşeron işçilerle ilgili düzenlemeden, halen alt işverenlere ait şirketlerde çalışan yaklaşık 1.6 milyon işçi yararlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın taslak hazırlıkları sırasında yaptığı çalışmaya göre, 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye'de 1 milyon 611 bin 204 taşeron işçi çalışıyor.

Ancak söz konusu rakam SGK'ya bildirilen kayıtlardan oluşuyor. Kayıtdışı çalışan işçilerde dikkate alındığında taşeron işçi sayısının 2 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Halen kamu kurumlarında 2 milyon memur istihdam ediliyor. Buna göre, taşeron işçilerin sayısı memuru sayısına yetişmiş oldu. (Habervaktim.com)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.