banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

1. Ulusal pamuk zirvesi

TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, tarımsal gelişmenin kalkınmanın ölçütü olduğunu belirterek, tarımda yaşanan sorunların göz ardı edilemeyeceğini kaydetti. Kirişçi, "2002'de 1,8 milyar lira olan tarımsal destekler 2010'da 5,6 milyar liraya ulaşacak. Bu tarıma verdiğimiz önemi ortaya koyuyor" dedi.
Ulusal Pamuk Konseyi'nce düzenlenen "Pamukta İstikbal Arayışı" konulu '1. Ulusal Pamuk Zirvesi'nin açılışında konuşan Kirişçi, tarımsal gelişmişliğin kalkınmanın ölçütü olduğunu belirterek, tarımsal sorunların göz ardı edilemeyeceğini ifade etti. Pamuğun önemli stratejik ürünlerden birini olduğunu kaydeden Kirişçi, son 8 yılda Türkiye'de tarıma aktarılan kaynağın 36 milyar liranın üzerine çıktığını vurgulayarak, "2002'de 1,8 milyar lira olan tarımsal destekler 2010'da 5,6 milyar liraya ulaşacak. Bu
tarıma verdiğimiz önemi ortaya koyuyor" dedi.
"Pamuk bu ülkenin geleceğidir" diyen Kirişçi, şöyle konuştu:
"Pamuğa verilen destek mısıra olan düşmanlık olarak algılanmamalıdır. Bizlerin pamuk üretimiyle ilgili bazı teknikleri gözden geçirmemiz, yeni uygulamalar geliştirmemiz gerekiyor. Bakanlık özel alet ve makineleri de destekleme kapsamına aldı. Pamuk bu ülkenin geleceğidir."
Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, pamuk üretimi yapan bütün ülkelerde ekim alanlarında düşüş görüldüğünü belirtti. Şelli, ekim alanlarındaki düşüşün Türkiye'ye özgü olmadığını, küresel bir süreç yaşandığını dile getirdi. Şelli, "Pamukta ortalama verim açısından 3'üncü, Tüketimde 4'üncü, üretimde 7'nci, pamuk ekim alanında 12'nci sıradayız. 4 milyon kişiye istihdam sağlayan önemli bir alandır" dedi.
Tarımsal katma değerin 23 milyar dolardan, 57 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Şelli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tarımsal katma değer açısından dünyada 8. sırada yer alıyoruz. Pamuk kalitesinde artış oldu. Sertifikalı tohum kullanımında yüzde 85'lere yükseldik. 2002 yılında kilogram başına pamuğa verilen destek 8,5 kuruş iken, bugün pamuğa verilen destek kilogramda 42 kuruştur. 8 yılda yaklaşık 5 kat artış sağlanmıştır. 2002'de verilen destek toplam maliyetin yüzde 19'unu karşılıyordu. Şimdi ise verilen destekle maliyetin yüzde 46'sı karşılıyor. 2002 yılında 185 milyon TL destek verilirken, 2010 yılında 600
milyon TL destek veriliyor. Bu ciddi bir artıştır."

Şelli, zirveden çıkacak sonuçları Ankara'da gerçekleştirilecek geniş kapsamlı toplantıda ele alacaklarını sözlerine ekledi.

3 MİLYON İNSANA İSTİHDAM SAĞLIYOR Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz ise, Türkiye'de tekstil sektörünün gücünden bahsederek, "Tarlada atılan tohumdan, dükkanda satılan gömleğe' sloganıyla biz Ulusal Pamuk Konseyi olarak hakları korumaya, üretimi geliştirmeye ve yüceltmeye hedeflenmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu uğurda yaptığımız mücadele sadece sektörün mücadelesi değil, bu ülkenin stratejik mücadelesidir. Çünkü bu sektör 12,4 milyar net ihracatı yapan ve 3 milyon kişiye istihdam sağlayarak 12 milyon nüfusa bakan neredeyse
ülkenin 1 numaralı sektörüdür. Değerli hükümet yetkililerinden de bunu anlamalarını ve önemsemelerini rica ediyoruz" diye konuştu.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ise, tekstil sanayisinin Türk sanayisinin çekirdeği olduğunu, 150 yıllık bir tarihe sahip olduğunu hatırlattı. Çalışkan, "Tekstil, kurulduğu günden bu güne kadar Türk sanayinin lokomotif sektörü olmuştur. Tüm olumsuz şartlara ve krize rağmen, 20 milyar doların üzerindeki ihracatla otomotivle birlikte en çok ihracat yapan iki sektörden biridir. Net ihracat olarak ele alındığında, yani üretim aşamasında ithal girdilere ödenen miktar ihracattan düşüldüğünde,
tekstil ülkeye en çok döviz girdisi sağlayan sektördür. Yine tekstil, işsizliğin ciddi problem olduğu ülkemizde en çok istihdam sağlayan sektördür
" dedi.
Pamuğa yeterli ilginin gösterilmediğini savunan Çalışkan, şöyle konuştu:
"Biz mısırdan vazgeçip pamuk ekelim demiyoruz. Önerimiz pamuğun yetiştirilebildiği bölgelerde pamuğu daha fazla desteklemek, pamuğun yetişmeyip mısırın yetiştiği alanlarda da mısırı destekleyip üretim dengesini sağlamaktır. Esasında Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'nın açıkladığı Havza Bazlı Üretim ve Destekleme Modeli de bunu içermektedir. Bunun bir an önce uygulamaya geçirilmesini bekliyoruz. Pamuk mutlaka daha fazla desteklenmelidir" dedi.
1. Ulusal Pamuk Zirvesine Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, AK Parti Adana Milletvekillerinden Fatoş Gürkan, Necdet Ünüvar ve Vahit Kirişçi'nin yanı sıra çok sayıda pamuk üreticisi katıldı.

İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.