banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Başbakan Erdoğan

Yehlizade; Şanlıurfa Neden Venedik Olmasın

Şanlıurfa’nın büyükşehir olarak kabul edilmesiyle Şehre olan ilgi artacağı için göç alacağı gibi yeni açılacak kurumlarda çalışacak memurlar da geleceği için, zaten yılda 63 bin bebek doğumuyla (komşumuz Yunanistan’dakinin iki katı) nüfus artışı daha da fazla olacağını söyleyen Sedat Yahlizade; “Konut sıkıntısının zaten yaşandığı kentimizde konut  sayısı daha da artacağı gibi yeni cazibe merkezleri de oluşacaktır. Dolayısıyla yatırımcının ilgisinden dolayı şehir içinde ve dışındaki gayrimenkullerin değer kazanması söz konusu olacaktır. Oluşan yeni ilçe belediyeleri, yeni imar planlarını hazırlayacak, otogar, kültür ve spor tesisleri, otoparkların yanı sıra güzel ve görkemli bulvar ve caddelerin inşasına başlayacaklardır. Tabi burada bu işleri yapacak ve organize etmek için görevlendirilecek kişi veya kişilerin, bu işlerden anlayan (uygulamada öğrenmeyecek), ileriyi görebilen, ufku açık, çözüm ve proje üretebilen, sorun yaşamadan herkesle uyumlu diyalog kurabilen (aksi durumda kaybeden Şanlıurfa olacaktır.) özelliklere sahip olmasına dikkat edilmelidir.  Bir alanı imara açmak demek üç beş kamyon stabilize malzemeyi sermek, sulayıp sıkıştırarak yol yapmakla da olmaz. Belediyelerin her şeyden önce altyapı inşaatı projelerini son yönetmelik ve teknolojiye göre titizlikle doğru hazırlanması ve inşaatının da projelere uygun olarak yapmaları gerekir. Yağmursuyu drenajı, atıksu kanalizasyon hatları, içme suyu şebekeleri, doğalgaz, elektrik, telefon, internet vs. altyapı işlerinde kapsamında yer almaktadır” dedi.
Yahlizade açıklamasında; “Kentimizde, yıllık 8900 GWh elektrik enerjisi üretimi kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise beşincisi olmasına rağmen kentimizde özellikle kış aylarında sık sık elektrik kesintilerinin olması, kentin elektrik altyapısında ciddi sorunlar olduğunu göstermektedir. Oysaki benim proje müdürü olarak yürüttüğüm, Üniversitemizin Osman bey Yerleşkesinin tüm altyapısı projesini doğru hazırlattırdıktan sonra elektrik enerji ihtiyacı hesap edilerek, gereken ihtiyaca göre kent merkezinden bağımsız olarak 17 km. OG hattının inşaatını tamamlamamızın yanı sıra bakım vakti hariç herhangi bir elektrik kesintisi yaşanmamaktadır. Ayrıca kampus içinde elektrik, telefon, içmesuyu, ısıtma hatları vs. galeri hatları içinde yaptığımız için herhangi bir arıza durumunda yollarda tahribat yapmadan ve çevreyi rahatsız etmeden tamir edilebilmektedir.
Avrupa’nın en büyük barajı olan Atatürk barajı, toplam su depolama hacmi 48,7 milyar metreküptür. Her platformda dile getirdiğim gibi, elimizin altında olan muhteşem bu dev projeden optimum düzeyde yararlanmamız gerekir. Asıl inşa edilme amacı olan sulama ve elektrik üretimi için hizmet verirken, kentimizin görsel anlamda cazibe merkezi olması için de değerlendirilmesi gerekir. Depoladığı su hacmi ile 779.452 km2 yüzölçümlü Türkiye’de, bir metre derinlikte olan 48.700 km2  suni gölet oluşturulabilecek kapasitededir. Dolayısıyla gerek yeni imar yerlerinde ve gerekse mevcut yerlerde, her semtte olmak üzere bir çok yapay gölet yapılırsa ve şartları zorlayarak bunları da açık kanallarla birbirine bağlanırsa kentimiz, kanalları ve köprüleriyle insanı hayran bırakan Venedik gibi dünyada bile dikkat çekecek bir cazibe şehri yapmamız mümkündür. Karakoyun deresine de su akıtılıp aktif hale getirilirse, Floransa’daki arno nehri veya Eskişehir’deki porsuk çayı gibi yapılırsa kentin güzelliğine doyulmaz ve Şanlıurfa halkına daha güzel bir şehir sunulmuş olur.  Yapımı için ciddi bir bütçe de gerektirmeyen bu gölet – kanal projeleri, dev Kanal İstanbul Projesi gibi çılgınca olmadığını düşünüyorum.
2010 yılında, İnşaat Mühendisleri Odası İl temsilcisi olarak sayın Belediye Başkanımızla yaptığımız toplantılarda, Osmanbey Yerleşkesinde toplam 70 bin metrekare olan dört adet gölet yaptığımızı, bunun kampüsü çok güzelleştirdiğini ve yıkılacak olan 11 Nisan Stadyumunun yerine yapay gölet yapılması önerimi sunmuştum. Anlaşılan önerimiz uygun görülmemiş.
Ayrıca kentimizde yapılması gereken işleri şöyle sıralamamız mümkündür :
-    Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarda, kentin kültürel yapısı ve tarihi dokusu göz önünde bulundurularak projelendirilmesi ve çalışmalara ivme kazandırılması
-    Kentsel dönüşüm projelerinde, Harran Üniversitesi ve Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği içinde ortak çalışmaların yürütülmesi.
-    2007 Deprem Yönetmeliği kriterlerini sağlamayan yapıların tespit edilmesi ve güçlendirme işlemlerinin yapılması
-    Başta memur ve öğrenciler için olmak üzere 45 metrekare ile 80 metrekare arasında değişen stüdyo tipi evler yapılarak veya teşvik edilerek  konut ihtiyaçlarının karşılanması
-    Atıksuyu arıtma tesisinin acilen yapılması
-    Osmanbey Kampusu – Şanlıurfa kent merkezi arası hızlı tren yapılması, kent merkezinde ise başta balıklıgöl – abide kavşağı arası olmak üzere belli yerlere hafif raylı sistem için fizibilite ve altyapı çalışmalarının yapılması
-    Şehir içinde yeşillendirmeyi fazla tutarak  boş alanların tamamının peyzajlandırılması ve kent çevresindeki boş kıraç arazilerin ağaçlandırılarak ormanların oluşturulması
-    Yörede yaşayan canlıların tespit edilmesi ve hayvanat bahçesinin yapılması
Şanlıurfa;  türk, kürt, arap, ermeni, zaza vb. birçok halkın uzun yıllardır birlikte yaşadığı, birbirine saygı duyduğu, aynı sıra gecelerinde yemek yiyip eğlendiği huzurlu bir şehir olup halkı  son derece çalışkandır. Şehir içi trafik ve altyapı sorunları ileri düzeyde tamamlanmış bir turizm kenti olmasını arzulamaktadırlar.”dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.