banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Urfa'da balıkçılık gelişiyor

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan Bozova ilçesinde incelemelerde bulundu. Öncelikle Harran Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’na giden Vali Nuri Okutan burada Okul Müdürü Erdinç Şahinöz’den bilgi aldı.

 

Bozova temasları sırasında Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’a Bozova Kaymakamı Caner Akgün, Harran Üniversitesi Rektörü İ. Halil Mutlu ve DSİ XV. Bölge Müdürü Sait Umucu’nun da eşlik etti.

 

Vali Okutan burada Atatürk Baraj Gölü’nde yaşayan balıklar hakkında Erdinç Şahinöz sunum eşliğinde bölgede yaşamını sürdüren ve üretim için çalışmalar yaptıkları, dikenli yılan balığı, şaput balığı ve Mezopotamya yayın balığı hakkında bilgi verdi.

 

Hükümetin Şanlıurfa’da balıkçılığa teşvik verdiğini söyleyen Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan meslek yüksek okulunda eğitim alan öğrencilerle de bir süre sohbet etti.

 

Şanlıurfa’nın tarih boyunca su ile hemhal olan bir su şehri olduğunu söyleyen Vali Nuri Okutan, “Balıkçılık için teşvik alan iller arasındayız. Bu alanda yatırım yapılması için çalışmalar yapılmalı. Balıkçılık bölgede ekonomik bir kazan haline gelmeli” dedi.

 

Vali Nuri Okutan daha sonra Bozova Kaymakamlığına geçerek, Bozova Kaymakamı Caner Akgün’ü makamında ziyaret etti.

 

Kaymakam Akgün’den yaptığı çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Okutan, DSİ XV. Bölge Müdürlüğü Atatürk Barajı 152. Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Başmühendisliğine geçerek, burada üretim aşamasında olan balıklar hakkında Su Ürünleri Başmühendisi Selami Gölbaşı’dan bilgi aldı.

 

Türkiye’de DSİ’ye bağlı 6 ilde bulunan balık üretim çiftliklerinin su havzalarına balık üretip bıraktığını anlatan Selami Gölbaşı, üretim havuzlarını Vali Okutan’a gezdirdi.

 

Gölbaşı, 2010 yılında Fırat ve Dicle havasındaki baraj göllerine ürettikleri 5-6 santimetre boyutundaki; 3 milyon 800 bin pullu sazan, 75 bin şaput balığını bıraktıklarını; 2011 yılında 4 milyon pullu sazan ve şaput balığını baraj göllerine bırakacaklarını Vali Okutan’a anlattı.

 

Son olarak Atatürk Barajında bulunan tesisleri gezen Vali Nuri Okutan yaptığı açıklamada, Bozova’da incelemelerde bulunduklarını söyleyerek, “Bozova Meslek Yüksek Okuluyla ilgili yeni öngörülerimiz var. Rektörümüzle birlikte buradayız. Bir takım çalışmalarla birlikte yer sıkıntısı mevcut kapasitenin de biraz artırılması gerekiyor. İşte yeni yerler yeni alanlar nasıl temin edilebilir; onları yerinde görmek istedik. Bu bölgede okul açmayla ilgili sıkıntılarımız var. Kaymakamımız yeni okul yapılabilecek alanları bana aktardı.

Baraj bölgesinde yine okulumuz ve DSİ ile birlikte burada balık üretme istasyonumuz var. Bu merkezi ilin ekonomisine nasıl daha fazla katkıda bulunabilecek duruma getirebiliriz. Biliyorsunuz bu merkez hem bölgemize hem de tüm DSİ barajlarına balık üretiyor. Bu kez üniversitemizin birikiminden de faydalanarak belki Tarım İl Müdürlüğünü de diğer kurumları da işin içine katarak balıkçılık ile ilgili çalışmaları ilimizin bir parçası haline nasıl getirebiliriz. Yine üniversitemizin burada eski dönemden kalan bir takım tesisler var otel ve diğer idare merkezleri gibi onları nasıl realize edebiliriz. Bölgenin hem turizmine hem biraz önceki bahsettiğim çalışmaların içerisinde nasıl değerlendirebiliriz bunları yerinde gördük inceledik. İnşallah olumlu sonuçları önümüzdeki günlerde görmüş oluruz.

DSİ’nin işlettiği merkezde hakikaten çok ileri düzeyde bir üretim ve çalışma söz konusu orada şaput üretimi de denenmiş durumda ve balığın arkadaşlarımın bana aktardıkları özgürlüğüne çok düşkün bir balık. Daha çok kültür üretimine çok yatkın olmayan bir balık şeklinde bana aktardılar. Buna rağmen geçen sene 75 bin balığı üretip bizim bölgeye salmış durumdalar yine anaç balıklar var. Yeni balık üretmeye yönelik. Şu ana kadar en ileri düzeyde üniversitemiz ve DSİ’nin bu bölgedeki çalışması en ileri düzeyde. Hele şaput balığı açısından baktığınızda inşallah onu da üretim hayatımıza katabiliriz. Bu bölgemizde Mezopotamya (Fırat Dicle) havzası yani iki bölgemize bu balıkları salıyoruz. Bu bölgelerle sınırlıdır” şeklinde konuştu.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.