banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Tomas Wiesner Qazim Laçi

Uluslararası Öğrenci Sempozyumu İstanbul'da yapılıyor

Dünyanın birçok ülkesinde uluslararası öğrenci çalışması yapan kurum ve şahısların katılacağı sempozyumda, yerli ve yabancı Sivil Toplum Kuruluşları, Öğrenci Organizasyonları, Üniversiteler, Akademik Kurullar ve ilgili yetkin kişilerle tecrübe paylaşımı yapılacak.

Dünyadaki uluslararası öğrenci hareketliliğini takip ederek uluslararası eğilimler ışığında Türkiye’nin bir cazibe merkezi ve eğitim üssü haline getirilmesini hedefleyen sempozyuma, üst düzey devlet yetkililerinin de katılması bekleniyor.

Uluslararası sempozyum hakkında bilgi veren UDEF Yürütme Kurulu Üyesi Orhan Pekçetin, geleneksel hale gelen sempozyumun bu yıl 160 ülkeden gelen 80 bin öğrenciyi kapsadığını söyledi. Teknolojinin gelişmesi, iletişim ve ulaşım imkanlarının artmasıyla dünya genelindeki uluslararası öğrenci hareketliğinin hızla arttığına dikkati çeken Pekçetin, resmi rakamlara göre bu sayının gelecek beş yılda 200 bine yükselmesinin beklendiğini kaydetti.

Öğrencilerin ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli rol oynayabileceğini vurgulayan Pekçetin, şunları söyledi:

“Bugün dünya genelinde dolaşan öğrenci sayısı 7 milyona doğru ilerliyor. Kendi ülkesi dışında başka ülkelerde eğitim alan öğrencilerin bütçesi 200 milyar doların üzerinde. Türkiye, UNESCO verilerine göre  2020’de,  yıllık 280 milyar dolarlık bütçe oluşturacak 7 milyonluk uluslararası öğrenci pazarından her yıl 150 bin öğrenci çekmek için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) aracılığıyla birçok alanda yenilikler yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile üniversitelerimiz tarafından sağlanan kolaylıklarla bu hedefe doğru hızla ilerliyoruz.”

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezi’nde 6-8 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleşecek organizasyonun hedefleri ise, şu şekilde sıralandı:

- Dünyadaki uluslararası öğrenci hareketliliğini daha yakından takip ederek küresel eğilimler ışığında eğitim açısından ülkemizi bir cazibe merkezi haline getirmek.

- Uluslararası öğrenci hareketliliğinde ülkemizin bir eğitim üssü olmasına katkıda bulunmak.

- Dünyanın muhtelif ülkelerinde, farklı kıtalarda, değişik coğrafyalarda uluslararası öğrencilere yönelik çalışma yapan Sivil Toplum Kuruluşları, Öğrenci Organizasyonları, Üniversiteler, Akademik Kurullar ve ilgili-yetkin kişilerle tecrübe paylaşımı yapmak.

- Uzun vadede dünyanın muhtelif coğrafyalarında uluslararası öğrenci çalışması yapan paydaş – ilgili birim-merci-kişi-kurullar arasından koordinasyonu sağlayacak, tecrübe paylaşımına hizmet edecek, uluslararası öğrenci hareketliliğine katkı sağlayacak bir üst yapılanmanın teşekkülünü sağlamak.

- Uluslararası öğrenci hareketliliği ve uluslararası eğitim konusunda bir literatür taraması yapmak, akademik çalışmalara kaynaklar hazırlamak.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.