banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

 Liselere geçiş için uygulanan Temel Ortaöğretim Geçiş Sınavı (TEOG) sistemi ile çocuklarının okula gidemediğini ve mağdur edildiğini belirten aileler, Milli Eğitim Bakanlığına tepki gösteriyor. Yeni sistemle yapılan yerleştirmenin çocukları, mağdur ettiğini savunan Bitlis merkez Zeydan Mahallesi Muhtarı Hikmet Kandemir, bu yüzden çocukların okula gidemediğini söyledi.

“Öğrencilerle birlikte aileleri de mağdur”
Eğitim sisteminin yazboz tahtası haline getirildiğini belirten muhtar Kandemir, “TEOG sistemiyle yerleştirmenin de eklenmesi bizleri tamamen mağdur ediyor. Benim çocuklarım da bu mağduriyeti yaşamaktadır. Fakat ben burada sadece kendi adıma değil, muhtarı olduğum mahalle adına, Bitlis il ve ilçelerinde mağdur olan yüzlerce çocuğun adına konuşuyorum. Bu gün yaşadığım mahallede aileler kendi çocuklarını evlerine en yakın olan okullarda dahi okutmakta zorlanırken, bu çocukları kilometrelerce uzakta bulunan ilçelere gönderildiğinde nasıl okutsun. TEOG sistemiyle gönderilen ilçelerde çocukların barınacakları pansiyonlar mevcut değil. Ev tutulacak yerler yok. Velev ki, varsa da ailelerin ev tutacak maddi imkanları yok. Bu konuda da İl Milli Eğitim Müdürlüğünün herhangi bir girişimi de söz konusu değildir.” dedi.

“MEB, TEOG sistemiyle çocukların eğitim hakkını kısıtladı”
TEOG sistemiyle öğrencilerin eğitim hakkının kısıtlandığını, çocukların okul yerine dağa yönlendirdiği iddia eden Kandemir, “8 yıl boyunca imkansızlıklar içerisinde aileler çocuklarını okutuyor. O zorluklarla okuyan çocukların şimdi de eğitim hakları kısıtlanıyor. İlçelerde bulunanlar, il merkezine yerleştirilerek mağdur edilirken, illerdekiler ise ilçelere yerleştirilerek mağdur ediliyor. Mağdur edilen öğrenciler iki haftadır okula gitmiyor. Bu sorunlarla valilik uğraşmıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü uğraşmıyor. Peki, bununla kim uğraşacak? Bu çocuklar eğer eğitim hayatına başlamazlarsa ya sokaklarda esrar, eroin ve tiner çekecekler ya da dağa çıkacaklar. Her iki durumda da Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve yetkili olan herkes sorumludur.” ifadesini kullandı.

Sorunun ancak Milli Eğitim Bakanlığınca çözülebileceğini belirten Kandemir, mağdur edilen çocukların biran önce mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Kandemir, çocukların mağduriyetlerinin devam etmesi halinde olabilecek tüm olumsuzlukların sorumlusunun yetkili makamlar olacağını söyledi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.