banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Urfa

Suruçlular, Taşımalı suyla çiftçilik yapıyorlar
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Topalak köyünde Doğan kardeşler verim alamadıkları kıraç tarlalarını badem bahçesine çevirmek için 5 yıl önce çalışmalara başlayarak, 60 bin adet badem fidanı ektiler. Badem fidanlarını sulamak için yeraltında sondaj kuyularıyla su arayan Doğan kardeşler 14 sondaj kuyusundan ancak birinde su bulabildiler. Buldukları bir inçlik suyla badem fidanlarını sulamaya çalışan kardeşlerin tek umudu GAP eylem planı kapsamında 2012 yılının sonunda bitirilmesi planlanan Suruç Ovası Sulama projesinin hedeflenen zamanda bitmesidir.

Yeraltından çıkardığımız az suyu 200 tonluk havuzda depoluyoruz. Havuzdan dinamoyla aldığımız suyu römorklarla taşıyarak,  uzak mesafedeki tarlaya götürüyoruz. Zor şartlarda fidanları suladıklarını söyleyen Feridun Doğan, ”Devletten ricamız Suruç sulama suyu projesi, hedeflenen 2012 yılının sonunda bitsin. Su abu Hayat’tır. Susuz hayat düşünülemez.” Dedi.



Suruç Sulama Projesiyle Atatürk Baraj gölünden saniyede 90 m3 su 60 metre pompalanarak Suruç İlçe merkezi ve çevre köylerine ait toplam 940 bin dekar tarım araziyi yağmurlama, damlama ve Kaliforniya tipi düşük basınçlı sulama sistemi ile sulanacak, diyen ziraat mühendisi Avni Ülgen, ”Projenin yüzde 60’ı  2 yılda tamamlanabildi. 17,5 kilometre uzunluğundaki tünelin şimdiye kadar 10 kilometresi bitmiş. Projenin bitmesi 2014 olarak öngörülüyor. “Dedi.

Badem yetiştiriciliğine olan ilginin son yıllarda giderek arttığına dikkat çeken ziraat mühendisi Mehmet Tekçe, Badem üretimiyle sadece meyve yetiştiricileri değil, tarım dışı sektörlerde görev yapanlar da ilgilenmektedir. Bunda, ülkemizde sevilerek tüketilen bademin oldukça yüksek fiyatla satılmasının büyük etkisi vardır. Bir çok kişi badem ağacının öteki meyve türlerine göre çok daha kolay yetiştiğini düşünmekte ve meyvesinin bu kadar pahalı olmasını hayretle karşılamaktadır. Bu yüzden günümüzde badem bahçesi tesisi kazançlı bir yatırım olarak görülmeye başlanmıştır.” Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.