banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Abdülkadir Barut elemanı Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba

Suriyeli çocukların eğitim sıkıntısı bitmiyor

Ülkelerinde yaklaşık 5 yıldır devam eden savaş nedeniyle başka ülkelere göç etmek zorunda kalan Suriyeliler, gittikleri yerlere entegre olmaya çalışıyorlar. Diyarbakır’da yaşayan Suriyeli çocukların eğitimi için Diyarbakır Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleri ile geçen yıl açılan okulun 2. yılında sorunların yaşandığı belirtildi.

Bağlar ilçesinde yer alan Şehit Nesrin Ünügür Okul’u binasında öğrenim görecek Suriyeli öğrenciler, büyük bir heyecanla okula başladı. Geçen sene olduğu gibi bu, sene de sıkıntı yaşayan ve bazı eksiklikleri bulunan öğrenciler, hayırseverlerden ve STK’lardan eksik olan okul malzemelerini tamamlamak için yardım bekliyor.

Şehit Nesrin Ünügür Ortaokulu Müdürü Tuncay Yerlikaya, Suriyeli öğrencilere zor şartlar altında eğitim verdiklerini belirterek, STK ve kamu kuruluşlarının üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini söyledi.

Öğrenci sayısının bu yıl 2 kat arttığını belirten Okul Müdürü Yerlikaya, “Suriye Okulu olarak 2. sene eğitim öğretim yılına bu gün itibariyle başladık. Geçen sene bazı sıkıntılarımız vardı. Onları aştık bir takım sıkıntılarımız bu yıl da devam ediyor. Bu yıl öğrenci sayımız neredeyse 2 kat arttı. 500’e yakın öğrenci kaydımız oldu. Dolayısıyla sıkıntılarımız da 2 katına çıktı.  En büyük sıkıntımız geçen sene de olduğu gibi uzak semtlerde ikamet eden öğrencilerimizin ulaşım sorunuydu. Maalesef bu yıl da aynı sorunu yaşıyoruz. Uzak semtlerde yaşayan Suriyeli aileler çocuklarını gönderemiyorlar.” dedi.

Yerlikaya sözlerine şöyle devam etti: “Suriyeliler bizim muhacir kardeşlerimizdir. Ensar olmanın vermiş olduğu bir sorumluluk gereği Diyarbakır’da sivil toplum örgütleri ve kamu kuruluşlarının misafirperverlik anlamında üzerine düşeni yapması gerekir. Diyarbakır Suriye Okulu olarak 500’e yakın öğrenci 30’a yakın da öğretmenle zor şartlarda eğitim yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Öğretmenlerin kiralarını dahi karşılamayacak kadar düşük ücretle çalıştıklarına dikkat çeken Yerlikaya, “Haftanın 5 günü burada mesai yapıyorlar.  Öğretmenler UNICEF’ten 220 dolar gibi cüzi bir ücret alıyorlar. Bu ücret de öğretmenlerin ancak kiralarını karlılaşabilmektedir. Öğretmenlerimizin ekonomik anlamda ciddi sıkıntıları var. Buna rağmen çocukları eğitmek için fedakarlık yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Suriyeli okulunda okuyan kız öğrenci Nihan Havan ise durumu şöyle anlattı: “Yaklaşık 3 yıl önce Diyarbakır’a geldik. Ülkemizdeki savaştan kaçmak zorunda kaldık. Burada öğretmenlerimiz derslerimizi veriyorlar. Çok şükür fazla bir eksiğimiz yok. Ama evimiz okula uzak olduğu için gidiş gelişlerde sıkıntı yaşıyoruz. Yine de her şey için teşekkür ediyoruz. Okul okumak çok güzel.”

Zin Ali adında diğer bir Suriyeli öğrenci ise, “Diyarbakır’a 2 yıl önce geldim. Ben şehitlikte oturuyorum.  Okula gelirken sıkıtı yaşıyorum.  Bağlar’a kadar okula gelmek zor oluyor. Babam da çalışmadığı için ekonomik sıkıntı çekiyoruz. Okulumuza servis tahsis edilirse çok iyi olur.” ifadelerini kullandı.  (Emrah Deniz /Mustafa Kaynak - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.