banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Sonbahar ALES başvuruları başladı ALES nedir? (2016)

 

ÖSYM, 2016 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Sonbahar Dönemi başvuruların 27 Eylül - 10 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.

Buna göre, 2016-ALES Sonbahar Dönemi’nin 18 Aralık 2016 tarihinde 81 il merkezi ile Bişkek'te (Kırgızistan) uygulanacak. Sınav saat 09.30'da başlayacağı ve cevaplama süresi de 180 dakika olacak. Sınava başvurular, 27 Eylül - 10 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılacak. Sınava başvurmak isteyen adaylar için Kılavuz ile Aday Başvuru Formu başvuru tarihleri içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer alacak.

Başvuru, sınav, değerlendirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler klavuzda yer alırken, klavuzun başvuru öncesi dikkatle incelenmesi istendi.

Sınav ücreti 80 TL

Sınav ücreti 80 TL olarak belirlenirken, herhangi bir merkezde başvuru yapanlar 3 TL, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden şifre edinmek isteyenler 5 TL, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden fotoğraf güncellemek isteyenler 10 TL ücret ödeyecek. 

ALES NEDİR?

Kariyerinize akademik personel (öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı) olarak devam etmek ya da yükseklisans yapmak gibi bir amacınız varsa kısa adıALES olan 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca ÖSYM tarafından yapılan “Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı”na girmeniz gerekmektedir. Güz ve bahar dönemi olmak üzere yılda iki kere gerçekleştirilen ALES, yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayları belirlemek için de yapılır. ALES nedir, kimler hangi koşullarda ALES sınavına başvurabilir, başvuru süreci ve izlemeniz gereken yollar ve çok daha fazlası yazımızın devamında ..

ALES’in ÖNEMİ NEDİR?

Yükseköğretim kurumlarının akademik personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla yurtdışına gönderilecek adayların seçiminde ALES sonuçlarından yararlanmaktadır. Bu sebeple yurtdışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adaylar ALES sınavına girmek yükümlülüğündedirler. Ancak mecburi hizmet yükümlülüğü olmadan, sadece kendi imkanlarıyla yurtdışında öğrenimine devam etmek isteyen adaylar için bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs sağlarken ALES sonuçlarından faydalanmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.