banner2
Öne Çıkanlar ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Urfa Balıklıgöl Demirci Mahalleleri

Şanlıurfa'ya Temel Atma Törenine Bakanlar çıkarması

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami YILDIZ basına yaptığı yazılı açıklamada “Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Sayın Faruk ÇELİK, Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner YILDIZ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sayın Hüseyin Çelik, Şanlıurfa Milletvekilleri, Şanlıurfa Valisi Sayın Celalettin GÜVENÇ, Şanlıurfa Belediye Başkanı Sayın Dr. Ahmet EŞREF FAKIBABA, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Sayın Osman Murat SÜSLÜ ve Ankara ve Şanlıurfa’dan üst düzey bürokratlar, sivil toplum kuruluşları başkanları ve temsilcileri, turizmciler, Şanlıurfa halkının katılımları ile 10.08.20012/Cuma günü saat: 18.30’da Haleplibahçe’de temel atma töreni yapılacak.

Halil’ür Rahman Gölü’nün yanı başında, 200 dönümlük alanda Urfa Arkeoloji Müzesi, Arkeopark, Edessa Mozaik Müzesi, Arkeoloji Araştırma Merkezi ve Çok Amaçlı Tanıtım Merkezi”, “Anfi Tiyatro”, “Kültür ve Sanat Merkezi”, “Hediyelik Eşya Reyonları”, “Kafeterya”, “Rekreasyon Alanı” ve “750 Araçlık Açık ve Kapalı Otopark” yapılacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı “Proje Yapımı Hizmet Alımı İşi” için bugüne kadar 991.200,00 TL harcadı. Proje Uygulama işi, 9 Mayıs 2012 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce ihale edildi. İhaleye 14 firma katıldı, TRANS-T Firması KDV hariç 38.703.439,00 TL’ye  29.11.2013 tarihinde (540 gün süreli) hizmete hazır hale getirilecek şekilde anahtar teslimi işi aldı. Toplam bütçesi 50.000.000 TL olarak ön görülmektedir. Bütçenin tamamını Kültür ve Turizm Bakanlığı finanse edecek.

Haleplibahçe’de 200.000 m² alanda mevcut arkeoloji müzesinin 10 katı büyüklüğünde 26.000 m²’lik kapalı alanlı 4 katlı  ve dünyanın en kıymetli ve en eski eserlerinin orijinallerinin sergileneceği “Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi”, Urfa’ya ait mozaiklerin sergilenmesi ve Haleplibahçe’de ortaya çıkan mozaiklerin yerinde sergilenmesi amacı ile 4.000 m² kapalı alanda “Edessa Mozaik Müzesi” ve iki müze arası 30.000 m²  açık alanda “Arkeopark” yapılacak. Geri kalan 140.000 m² alanda “Arkeoloji Araştırma Merkezi ve Çok Amaçlı Tanıtım Merkezi”, “Anfi Tiyatro”, “Kültür ve Sanat Merkezi”, “Hediyelik Eşya Reyonları”, “Kafeterya” “Rekreasyon Alanı” ve “750 Araçlık Açık ve Kapalı Otopark” yapılacak. Haleplibahçe projesi uygulama işi tamamlandığında 200.000 m² alanda yapılan müze ve kültür konsepti ile Türkiye’nin ve bölgenin en büyük müze ve kültür parkı kompleksi olarak, cazibe merkezi olacaktır.

Şanlıurfa mozaik tarihinin başlangıcıdır. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenen, MÖ. 3.200 yılına ait Siverek Hasek Höyük Mozaiği, dünyanın en eski mozaiğidir. Haleplibahçe Mozaikleri mozaik tekniği, sanatı ve 4 mm2 ebadında Fırat Nehri’nin orijinal taşlarından yapılması, 1 msinde 5.000 adet taşın kullanılması, sanatsal zenginliği ve benzeri özelliklerinden dolayı, dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlanmaktadır. Haleplibahçe mozaiklerindeki Amazonların Av Sahnesi Mozaiği, Savaşçı Amazon Kraliçelerinin Grekçe İsimleri İle Mozaiğe Resmedilmiş Dünyadaki İlk Örneğidir. Müzemiz tarafından tespit edilen il genelinde yer altındaki mozaikler ile yurt içi ve yurt dışındaki Urfa’ya ait birçok mozaik ile Şanlıurfa, İstanbul, Gaziantep ve Hatay illeri ile değil, dünyanın en zengin mozaiklerine sahip Tunus ülkesi ile yarışacak düzeydedir. Sadece Haleplibahçe’de toplamda 1.500 m2, Urfa il genelinde müze tarafından tespit edilen ve yer altında çıkarılıp sergilenmeyi bekleyen 2.000 m2, Urfa müzesinde ve Türkiye’nin ve dünyanın değişik müzelerindeki Şanlıurfa’ya ait mozaikleri bir araya getirip Şanlıurfa’da yapılacak “Edessa Mozaik Müzesi”nde sergilediğimizde, Edessa Mozaik Müzesi dünyanın en kıymetli mozaiklerinin sergilendiği müze olacaktır. Bu yüzdendir ki Şanlıurfa Mozaikler Şehridir.” dedi.

Daha Önceki Çalışmalar Hakkında Özet Bilgi

Halil’ür Rahman Gölü’nün (Balıklıgöl) yanı başındaki Haleplibahçe’de 2000 yılında Turizm Bakanı Sayın Erkan Mumcu’nun direktifleriyle, “Haleplibahçe 11 Nisan Fuar Alanı”na 3 dinin de inanç temalarını içeren temalı bir park yapılması istendi, Şanlıurfa Belediye Meclisinde reddedildi. 2004 yılında Şanlıurfa Belediye Başkanı olan Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Turizm Bakanlığından askıya alınan projenin uygulanmasını istedi, 14 Mayıs 2005 tarihinde Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan,  Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Atilla Koç ve beraberindeki Bakan ve üst düzey bürokratların katılımı ile  “Haleplibahçe Temalı Park Projesi”nin temsili temeli atıldı. Alt yapı çalışmaları yapılırken, taban mozaiklerine rastlanıldı, Koruma Kurulu Kararı ile çalışmalar durduruldu. Şanlıurfa Müze Başkanlığında 200 dönümlük alanda arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.   Kazılarda, M.S. 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen 1 saray, 1 villa, yerden ısıtmalı 1 hamam ve bu yapıların tabanında Savaşçı Amazon Kraliçelerinin ve Aşil’in hayat hikâyesini anlatan dünyadaki il mozaikler ile birlikte birçok mozaik ortaya çıkarıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.