banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Şanlıurfa'nın Kuşları Sayılıyor

Doğa Derneği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi (OMÜ), KuzeyDoğa Derneği, TRAKUŞ, Doğa Kültür ve Yaşam Derneği üyeleri ve kuş gözlem toplulukları 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında Türkiye genelinde sulak alanlardaki su kuşlarını sayıyorlar. Uluslararası su kuşu sayımlarının bir parçası olan Kış Ortası Sukuşu Sayımları (KOSKS) adı altında gerçekleştiriliyor. Edirne'den Van'a, Mersin'den Sinop'a kadar pek çok sulak alanda gerçekleşen sayılarla 35 ilde 75'den fazla alan sayılıyor.

Şanlıurfa bölgesinde ise sayımlar, Doğa Derneği ile Doğa Kültür ve Yaşam Derneği koordinasyonunda gerçekleşiyor. Suriye sınırından Atatürk Barajına kadar Fırat Nehri üzerindeki bütün su kuşları sayılarak kayıt altına alınıyor. Şanlıurfa bölgesi kış aylarında sıcak olduğu için Fırat Nehri’ne birçok göçmen kuş türü geliyor. Geçtiğimiz yıl 54.373 su kuşu sayılırken bu yıl 56.595 birey sayıldı . Bölgede uzun yıllardan sonra ilk defa kuğu ve suna kuşu gözlendi

Sayımlara uzmanlar ve kuş gözlemcilerle birlikte Şanlıurfalı esnaflardan da katılım oldu. Sayımların her aşamasına katılan oto tamir ustası Salih Aloğlu “Daha önce avcılık yaparken, kuş gözlemcileriyle tanıştım. Bir süre beraber kuş gözlemeye gittim. Avcılıktan daha zevkli olduğunu anladım. Bir Urfalı olarak tüfeği bıraktım ve artık ateş etmek yerine dürbün ile gözlemeye başladım. Benden sonra da kuşlar ve diğer canlılar yaşamaya devam ediyor. Kış Ortası Sukuşu sayımlarına bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak için katılıyorum.” dedi.
www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.